bezár
 

zene

2018. 02. 13.
James Ferraro, Lolina és a Phase Alternating Line a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
James Ferraro, Lolina és a Phase Alternating Line a Trafóban A 21. század illúzióit a közönség elé táró James Ferraro, a Hype Williams nevű formációt megalapító énekesnő-producer Lolina, valamint S Olbricht és Kitzinger Dávid audio-vizuális kollaborációja, a Phase Alternating Line lép fel szombaton, február 17-én a Trafó Kortárs Művészetek Háza Electrify című elektronikus zenei koncertsorozatának 15. eseményén.

Az amerikai Ferraro, aki először érkezik Magyarországra, a csillogás, a szépség és a boldogság illúzióját megtestesítő hangok megfigyelésével és érzékeny leutánzásával foglalkozik. Tíz éve tartó pályája alatt módszeresen feldolgozta, hogy milyen hangi eszközök állnak a 21. századi fogyasztói társadalom, a globalizált kommunikáció, az amerikai nemzeti öntudat vagy az áruba bocsátott művészet szolgálatában, és azt is, hogy ezeket az eszméket milyen infrastruktúrák, milyen alaposan megtervezett pszichológiai folyamatok tartják működésben a háttérben. 

Klasszikus kedvencek 2018.

Ferraro csinált már zajzenét, popot, bluest, egyik lemezével pedig véletlenül elindította a vaporwave-et. Konceptlemezt készített az 1992-es Los Angeles-i zavargásokról, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról, együtt dolgozott Dean Blunttal, liftzenét és telefonos várakoztató zenét szerzett a New York-i MoMA PS1 művészeti központnak, és még számtalan izgalmas projektben vett részt harmincnál is több álnéven. Tavaly pedig megrendezte első szóló képzőművészeti kiállítását Stockholmban.

A Lolina néven alkotó brit Alina Astrova az utóbbi tíz év egyik legmeghatározóbb kísérleti zenei formációjának, a Hype Williamsnek az alapítójaként vált ismertté. Szóló karrierje a Hype Williams 2012-es feloszlásával indult, azóta pedig két nagylemezt és számos kislemezt jelentetett meg előbb Inga Copeland, később copeland, végül pedig Lolina néven. Jellegzetes énekbeszéde, punk megközelítése, disszonáns hangulatai és leginkább a dubbal és az ambienttel rokonítható zenéje egy nehezen körülhatárolható világot írnak le, amelyben zavarba ejtően keveredik a játékosság és a keménység, valamint az egyén és a társadalom egészét érintő problémák.

A koncertest hamradik fellépője a Phase Alternating Line nevű formáció, amely Kitzinger Gábor médiaművész és S Olbricht zenész kollaborációja. A zaj és az absztrakció témáját körbejáró improvizált live actben a Farbwechsel alapítójának analóg elektronikus zenéje hangreaktív háromdimenziós animációkkal találkozik. A Phase Alternating Line korábban Rómát és Berlint is megjárt előadása először lesz látható Budapesten.

nyomtat

További írások a rovatból

Zenevilágnapi képeslap, 2018
Nagy Ákos zeneszerző téridőről, 4D-ről, kapitalizmusról – és persze komponálásról
Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 8-9.
Szubjektív, beszámoló, Bánkitó ’28

Más művészeti ágakról

film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata
art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
színház

A halál geometriája A halál geometriája
Enyedi Éva: Lear halála – a Miskolci Nemzeti Színház előadása a Játékszínben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés