bezár
 

art&design

2018. 03. 21.
Utat nyitni a szabadsághoz
Kiállítás Ferenczy Béni munkáiból a Ferenczy Múzeumi Centrumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Utat nyitni a szabadsághoz A Ferenczy-művészdinasztia szobrásztagja, Ferenczy Béni (1890–1967) a huszadik századi magyar szobrászművészet egyik legkiemelkedőbb képviselője. Egész élete során, a küzdelmesebb időszakokban is hű maradt a család valamennyi alkotója által képviselt értékekhez, a munka iránti tisztelethez, alázathoz és elkötelezettséghez.

A klasszikus szobrászati ismeretek elsajátításával párhuzamosan a kezdeti évtizedekben Ferenczy Bénire az avantgárd irányzatok közül elsősorban a kubizmus és az expresszionizmus hatott, majd az 1930-as évektől tudását kiegyensúlyozott, a humánum tiszteletén alapuló, monumentális hatású szobrok, érmek és különleges szépségű grafikák készítésében kamatoztatta. Az 1956 novemberében bekövetkezett egyéni tragédiája csak rövid időre akadályozta meg művészetének folytatásában. Jobb oldalára megbénult, de az alkotás iránti vágy olyan erős volt benne, hogy lassan, fokozatosan megtanult bal kezével rajzolni, majd mintázni. Ezekre az évekre különösen igazzá vált, hogy a művészet nemcsak a valósághoz kötötte, hanem létformát és egyben a szabadságot is jelentette számára. Ezért is tartotta őt példaképének számos író és költő, a későbbi szobrászgenerációk pedig iskolateremtő mesterként tekintenek rá.

 

Utat nyitni a szabadsághoz

Megnyitó: 2018. március 22., 18 óra

A kiállítás megtekinthető a Ferenczy Múzeumi Centrumban, 2018. március 23. és július 24. között

(2000 Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

A kiállítás kurátora: Bodonyi Emőke

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés