bezár
 

irodalom

2018. 04. 13.
Megjelent Esterházy Péter publicisztikai írásainak gyűjteménye
Esterházy Péter: Az olvasó országa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent Esterházy Péter publicisztikai írásainak gyűjteménye Közel nyolcszáz oldalas, gigantikus kötetben jelentek meg Esterházy Péter 2003 és 2016 között született publicisztikai írásai. Az olvasó országa című könyv szemelvényeiből Galgóczy Judit válogatott szövegeket, és rendezett irodalmi estet Szövegséták Esterházyval címmel. A Radnóti Színház mutatja be április 15-én, vasárnap, ami egyben a könyv bemutatója is.

Esterházy Péter cikkeiből tizenöt év után jelenik meg újabb kötet. A 2003 és 2016 között keletkezett írások a közelmúlt és a jelen Magyarországáról szólnak, akár a szigorú figyelem soha nem leegyszerűsítő élével, akár az öröm összetéveszthetetlenül finom sokrétűségével; szellemmel és eleganciával. Publicisztikák, esszék, jegyzetek, beszédek: Esterházy jellegzetes műfajai hétköznapjainkról és ünnepeinkről adnak hírt – és arról, hogy e kettő mindig és mindenekelőtt: munka.

Esterházy

„A kötet vázát természetesen az Élet és Irodalomba szánt szövegek adták […] és idetartoznak a »Tenkes[ch] kapitánya« néven írott glosszák is a lap Páratlan oldal rovatából. Az ÉS évtizedeken át volt az író legfontosabb és elsődleges publikálási fóruma a magyarországi sajtóban” – írja az utószóban a szerkesztő, Tóth-Czifra Júlia. „A majd másfél évtizeden át születő és mindeddig összegyűjtött írásokból kiadásunk azokat közli, melyek magyarországi időszaki kiadványokban jelentek meg, »nem kebelezték be őket« a szerző ezen évek alatt kiadott regényei (Utazás a tizenhatos mélyére, Semmi művészet, Esti, valamint a két Egyszerű történet…), és műfajukat tekintve inkább a publicisztikához, illetve az esszéhez sorolhatók, tehát nem »valamiféle szépprózai irányba mutatnak« […], valamint nem körkérdésre adott válaszok.”

A kiadás hat, a kötet egy-egy írásának címét viselő fejezetre osztva, azokon belül pedig időrendben közli a szövegeket. „Az olvasó országa című fejezet a könyvkritikáknak, az E-színesek a vegyes tárgyú szövegeknek, A tizenhatos mélyén a futballal foglalkozó cikkeknek, a Magyar mondat a mindenekelőtt politikai témájú írásoknak ad helyet, míg A jó Magyarország emberekről, helyekről, előadásokról és kiállításokról szóló ünnepi írásokat foglal magában, a kötetet pedig, Az 1 és a sok alcímmel, kilenc olyan szöveg zárja, amelyek elsősorban magáról az írásról és az olvasásról beszélnek – köztük a könyvhétmegnyitókkal.”

Az olvasó országa című kötetben szereplő 137 írásból Galgóczy Judit válogatott, ezekből készült a Radnóti Színház Szövegséták Esterházyval című előadása. A szellemi túrán részt vevő néző előtt felvázolódik egy korrajz, a rövid szövegeken, töredékeken keresztül apró sétákat teszünk az E. P.-világegyetemben. Ahol minden újra és újra érvényét veszíti és nyeri, a szellem körforgása az örökkévalóságban. A szövegsétán Bálint András, Gazsó György, Porogi Ádám, Sodró Eliza és Dés András kíséri a nézőket. A Szövegséták Esterházyval, amely egyben a könyv bemutatója, április 15-én, vasárnap 19 órakor lesz a Radnóti Színházban.

A Radnóti Színház előadásáról bővebben: https://bit.ly/2EEP436

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Sajátos növényvilág tenyészik itt Sajátos növényvilág tenyészik itt
Prae20, Szimpla, 2019., február 22.
irodalom

Az Iskola a határon 60 éve Az Iskola a határon 60 éve
Fűzfa Balázs válaszol
irodalom

A művek ütötte rés (rövid emlékezés az elhunyt költőre) A művek ütötte rés (rövid emlékezés az elhunyt költőre)
Tandori Dezső (1938. december 8. - 2019. február 13.)

Más művészeti ágakról

zene

Omega Tűzvihar: országos sportcsarnok turné Omega Tűzvihar: országos sportcsarnok turné
2019. március 29. (péntek), 19.00, Pécs-Lauber Dezső Sportcsarnok
Ricotta a TRIP Hajón
gyerek

Mesélj a kamasznak is! Mesélj a kamasznak is!
Meghan Cox Gurdon a The Guardianben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés