bezár
 

zene

2018. 04. 27.
Közel 300 fellépő lesz az idei Zsidó Művészeti Napokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közel 300 fellépő lesz az idei Zsidó Művészeti Napokon Húsznál is több összművészeti programmal, koncertekkel, kiállításokkal, táncesttel és színházi előadásokkal várja a közönséget május 28. és június 10. között a Zsidó Művészeti Napok sorozat Budapesten.

A több mint 300 művész között fellép idén Ónodi Eszter, Szulák Andrea, a Hot Jazz Band, a Budapest Jazz Orchestra, Dés László, Mácsai Pál, Kern András, Horgas Eszter, a Budapest Ragtime Band, Sárik Péter, valamint az Örkény Színház művésznői is - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. 

Vadas Vera, a fesztivál művészeti igazgatója kiemelte: a fesztivál célja, hogy új tehetségeket kutasson fel és minél többet merítsen a zsidó kultúrából.

Elmondta, hogy május 28-i nyitónapon különleges koncertdrámát láthatnak a nézők a Vígszínházban, Defiant Requiem - Verdi Terezínben címmel, amely a theresienstadti koncetrációs tábor rabjainak állít emléket, akik Giuseppe Verdi Rekviemjét egy csempészett kotta segítségével és egy zongora kíséretében tizenhatszor adták elő 1943 és 1944 között. 

Defiant RequiemA 150 fős kórus egyre fogyott, ahogy időről időre Auschwitzba deportálták tagjait, 1944 októberére a kórus már csak 60 főből állt. Az utolsó előadás után mindnyájukat elhurcolták és kevés kivétellel meggyilkolták őket Auschwitzban. Murry Sidlin koncertdrámáját maga az alkotó vezényli, miközben a zenéjével párhuzamosan hallhatják a nézők a néhány túlélő kórustag beszámolóját, és mutatnak be részleteket abból az 1944-es náci propagandafilmből, amellyel az egész világot meg akarták téveszteni a koncentrációs táborban uralkodó körülményeket illetően.

Május 29-én a MOMkultban Emilio Aversano ad zongoraestet Korcsolán Orsolya hegedűművész közreműködésével, a műsorban Scarlatti F-dúr szonettjétől, Beethoven Vihar-szonátáján át, Schubert, Chopin és Mendelssohn kompozícióin keresztül Alberto Fano és Leonard Bernstein világáig számos mű szerepel. Szintén a klasszikus zenét képviseli a programban május 31-én a Budapest Music Centerben (BMC) az Auer Trió Schumann- és Mendelssohn-estje Hegedűs D. Géza közreműködésével, június 10-én pedig A belcanto Mester és tanítványai címmel Berle Sanford Rosenberg életműkoncertjére várják a közönséget a Frankel Leó utcai zsinagógában.
    A swing-, dzsessz- és klezmervonalat május 29-én a Sabbathsong Klezmer Band koncertje nyitja, amely alapításának 20 éves jubileumát is ünnepli az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Gátos István és Sárik Péter pedig a Budapest Jazz Clubban ad konceretet. A Columbus hajón május 31-én Dés András lép fel Grzegorz Karnas lengyel jazzénekes és Alan Wykpisz bőgős társaságában, június 2-án Kováts Kriszta Álomfejtés című "zenés freudizmusát" láthatják a nézők a Hatszín Teátrumban. Június 3-án négy év kihagyás után dupla koncertet ad a Cotton Club Singers a MOMkultban.

Műfajokon átívelő amerikai utazásra invitálja a közönséget a Hot Jazz Band Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri közreműködésével június 4-én a MOMkultban, másnap pedig Elvis Presley dalait idézi meg Gájer Bálint, az Ivan & the Parazol, Nógrádi Gergely kántor-operaénekes és a Mongooz and the Magnet zenekar. Az esten közreműködik a 17 tagú Budapest Jazz Orchestra és Bíró Eszter is. 

Június 6-án Horgas Eszter és Falusi Mariann a Simon and Garfunkel duó dalait eleveníti fel az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Egy este Esterházy Péterrel című előadásán Dés László mesél az íróval való barátságáról az Óbudai Társaskörben. Ugyanezen a napon Woody and the Swing címmel a Kozma Orsi Quartet és vendégük, Kern András idézi meg Woody Allen világát az Urániában.

Június 9-én Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band ad közös koncertet a Budapest Jazz Clubban, ugyanitt másnap pedig a Jazzical Trio koncertje válogat a zsidó kultúra legismertebb dalaiból.

Ofra Haza énekesnő alakját május 27-én az Izraeli Kulturális Központ Galbi című kiállítása, június 2-án pedig Náray Erika és Klem Viktor előadása idézi meg. Vajda Tamás fotói a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Izraelt mutatják be a Mazel Tov étteremben, de kiállítás nyílik Rubint Ábrahám Péter Hullámvasút című önéletrajzi gyűjteményéből is az Urániában.

A Hatszín Teátrumban lesz látható Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabi, Kerekes Viktória és Lázár Kati nőNyugat című darabja június 5-én, május 30-án Alföldi Róbert olvas fel Zoltán Gábor Orgia című művéből, Mácsai Pállal Veiszer Alinda beszélget, június 9-én pedig Verebes István, Heller András és Hegedűs D. Géza mutatja be Kalmár Tibor Jiddische Mamák című kötetét.

A képek az esemény hivatalos oldaláról, illetve Facebook-oldaláról származnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés