bezár
 

színház

2018. 05. 08.
Kiosztották az UNITER-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiosztották az UNITER-díjakat A kolozsvári Bogdán Zsoltnak, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészének ítélték oda Romániában a legjobb férfi mellékszereplőnek járó UNITER-díjat a román színházi szakma legrangosabb, 26. alkalommal megszervezett díjkiosztó gáláján.

Az elismeréseket minden évben a Román Színházi Szövetség (UNITER) ünnepségén adják át a tavalyi naptári évben bemutatott romániai színházi előadásokon nyújtott legjobb teljesítményekért. Pár éve a gála vándorjelleget kapott, minden évben más-más helyszínen tartják.

Szkéné színház

Az idén a szervezők választása Gyulafehérvárra esett. Az erdélyi város történelmi városrészében, a várban, a római katolikus székesegyház előtt ideiglenesen felépített sátorhelyiségben szervezték meg hétfőn későn este a gálát, amelynek nagy győztese Temesvár volt, hiszen mind a helyi román, mind a német színház fontos díjakat zsebelhetett be.

A legjobb előadásnak járó díjat a Temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színház kapta a Jon Fosse norvég drámaíró Rambuku című előadásért, amelyet Mihai Maniutiu állított színpadra.

A legjobb rendezésért járó kitüntetést az orosz Jurij Kordonszkij kapta, aki Gabriel García Márquez Hihetetlen és szomorú történet az ártatlan Eréndiráról és lelketlen nagyanyjáról című művet állította színpadra a Temesvári Állami Német Színházban.

A legjobb férfi főszereplő díját a román színjátszás egyik legnagyobb egyénisége, Victor Rebengiuc kapta, akinek a Bukaresti Nemzeti Színházban bemutatott A király halódik című előadásban nyújtott alakítását ismerte el a zsűri. Mariana Mihut színművész kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Bogdán Zsolt kapta, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház Angyalok Amerikában című előadásában nyújtott teljesítményével érdemelte ki a kitüntetést. A kolozsvári előadást négy kategóriában jelölték díjra, így az előadás rendezője, Victor Ioan Frunza a legjobb rendezésért járó elismerésért volt versenyben, Szűcs Ervin színművészt Prior Walter megformálásáért a legjobb férfi főszereplő díjra jelölték, Kató Emőke pedig a legjobb női mellékszereplő kategóriában került a három díjra javasolt színművész közé.

A gálán UNITER-különdíjat kapott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a romániai színjátszás és kulturális élet fejlődéséhez való jelentős hozzájárulásáért

nyomtat

További írások a rovatból

Kiss Csaba Othello-rendezése a Nemzetiben
színház

Otthonos boldogtalanság Otthonos boldogtalanság
A Patika az Örkény Színházban
színház

Kinek az ügye? Kinek az ügye?
Az ügy – avagy a Normális Eljárás a Katona József Színházban
Hervay Gabriella műve az Artus Stúdióban

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter legújabb könyvének bemutatója a Bartók Pagonyban
art&design

A Nap művelete A Nap művelete
Gondolatok Bolygó Bálint Fényalkímia című kiállítása kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés