bezár
 

színház

2018. 05. 08.
Kiosztották az UNITER-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiosztották az UNITER-díjakat A kolozsvári Bogdán Zsoltnak, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészének ítélték oda Romániában a legjobb férfi mellékszereplőnek járó UNITER-díjat a román színházi szakma legrangosabb, 26. alkalommal megszervezett díjkiosztó gáláján.

Az elismeréseket minden évben a Román Színházi Szövetség (UNITER) ünnepségén adják át a tavalyi naptári évben bemutatott romániai színházi előadásokon nyújtott legjobb teljesítményekért. Pár éve a gála vándorjelleget kapott, minden évben más-más helyszínen tartják.

Szkéné színház

Az idén a szervezők választása Gyulafehérvárra esett. Az erdélyi város történelmi városrészében, a várban, a római katolikus székesegyház előtt ideiglenesen felépített sátorhelyiségben szervezték meg hétfőn későn este a gálát, amelynek nagy győztese Temesvár volt, hiszen mind a helyi román, mind a német színház fontos díjakat zsebelhetett be.

A legjobb előadásnak járó díjat a Temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színház kapta a Jon Fosse norvég drámaíró Rambuku című előadásért, amelyet Mihai Maniutiu állított színpadra.

A legjobb rendezésért járó kitüntetést az orosz Jurij Kordonszkij kapta, aki Gabriel García Márquez Hihetetlen és szomorú történet az ártatlan Eréndiráról és lelketlen nagyanyjáról című művet állította színpadra a Temesvári Állami Német Színházban.

A legjobb férfi főszereplő díját a román színjátszás egyik legnagyobb egyénisége, Victor Rebengiuc kapta, akinek a Bukaresti Nemzeti Színházban bemutatott A király halódik című előadásban nyújtott alakítását ismerte el a zsűri. Mariana Mihut színművész kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Bogdán Zsolt kapta, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház Angyalok Amerikában című előadásában nyújtott teljesítményével érdemelte ki a kitüntetést. A kolozsvári előadást négy kategóriában jelölték díjra, így az előadás rendezője, Victor Ioan Frunza a legjobb rendezésért járó elismerésért volt versenyben, Szűcs Ervin színművészt Prior Walter megformálásáért a legjobb férfi főszereplő díjra jelölték, Kató Emőke pedig a legjobb női mellékszereplő kategóriában került a három díjra javasolt színművész közé.

A gálán UNITER-különdíjat kapott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a romániai színjátszás és kulturális élet fejlődéséhez való jelentős hozzájárulásáért

nyomtat

További írások a rovatból

Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott - Nézőművészeti Kft. - Ördögkatlan Produkció - Szkéné Színház produkciója
színház

Shakespeare-i kockajáték talált terekkel Shakespeare-i kockajáték talált terekkel
A velencei kalmár a Színművészetin
színház

Tapsoljunk kivilágos virradatig! Tapsoljunk kivilágos virradatig!
Operett-előadás a Vidéki Színházak Fesztiválján
színház

Kicsiben is hatalmas Kicsiben is hatalmas
Multikulti ínyencség a visegrádi négyek jegyében, ukrán fűszerezéssel bolondítva

Más művészeti ágakról

irodalom

Marad a puszta hang Marad a puszta hang
JAK műfordító-tábor 2018, hetedik nap
irodalom

Nevelési céllal értelmetlen tabukról beszélni Nevelési céllal értelmetlen tabukról beszélni
JAK műfordító-tábor 2018, negyedik nap
irodalom

Azért fordítok ennyit, hogy addig se kelljen írnom Azért fordítok ennyit, hogy addig se kelljen írnom
JAK műfordító-tábor, 2018., első nap
irodalom

Az elmaradt és elfeledett dolgok könyve Az elmaradt és elfeledett dolgok könyve
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem. Magvető, 2018.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés