bezár
 

art&design

2018. 05. 17.
Két találkozó és egy temetés Budapesten
Betekintés a „harmadik világ” szocialista történetébe - Filminstalláció
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két találkozó és egy temetés Budapesten 2018. május 17-én mutatják be Naeem Mohaiemen Two Meetings and a Funeral (Két találkozó és egy temetés) című filminstallációját Budapesten. 

Naeem Mohaiemen bangladesi származású, New York-ban élő művész – a 2018-as Turner-díj egyik jelöltje –, filmeket, installációkat készít. Kutatási témái a harmadik világ volt gyarmati országainak befejezetlen függetlenségi harcai, illetve a globális baloldali kísérletek, és az elvetélt baloldali utópiák vizsgálata.

A film olyan dokumentumfelvételekből és szakértői kommentárokból álló filmes elbeszélés, amely a harmadik világ, az 1960-as, 1970-es években, állami szinten képviselt szocialista elköteleződésének felíveléséről, ellentmondásairól és kudarcairól szól. Olyan harmadik világbeli országokról van szó a filmben, amelyekkel az államszocialista Magyarország baráti viszonyt ápolt a hidegháború idején, és amelyek függetlenségi törekvéseit diplomáciai szinten képviselt szolidaritásával támogatta.

„A harmadik világ nem hely, hanem egy projekt volt” írja Vijay Prashad indiai marxista történész, a filmben megszólaló egyik szereplő. A mára általánossá vált értelmezéssel ellentétben, miszerint a harmadik világ az elmaradott országokat jelenti, véleménye szerint a „harmadik világ” egy utópisztikus szövetség volt, amelynek segítségével a „globális dél” át kívánta venni a világ vezetését, véget vetve az euro-amerikai hegemóniának.

A filminstalláció 2018. május 17-31 között tekinthető meg a Magdolna utcai Vasas Szakszervezeti Szövetség Székház dísztermében. A helyszín a magyarországi munkásmozgalom egyik nagy múltú, 1928-ban épült székházának ellentmondásokat is rejtő történetével kapcsolja össze a filmet (az épület vas-és fémmunkás jelképekkel díszített dísztermében zajlott, többek között 1949-ben a Rajk-per). A kiállítás helyszíne egyben a Two Meetings and a Funeral egyik gondolati elemére is utal: a filmben Algírban, New York-ban és Dakkában olyan grandiózus épületekbe is elkalauzol a szerző, amelyek a nemzetközi modernizmus mentén létrejövő, mára ideológiailag kiüresedett építészeti maradványoknak tekinthetők.

A 88 perces film angol nyelven, angol felirattal tekinthető meg.

 

Two Meetings and a Funeral című filminstalláció

Megnyitó: 2018. május 17, 19 óra (Megnyitja Pócsik Andrea, filmtörténész, kultúrakutató)

Helyszín: Vasas Szakszervezeti Szövetség Székház, Díszterem, 2. emelet (1086 Budapest, Magdolna utca 5-7.)

Forrás: Tranzit

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés