bezár
 

zene

2018. 05. 15.
A közép-európai kulturális örökség a Magyar Népdal Napja centrumában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A közép-európai kulturális örökség a Magyar Népdal Napja centrumában A közép-európai közös kulturális örökségre fókuszál idén a Magyar Népdal Napja, amelyet szeptember 15-én és 16-án rendeznek meg Martonvásáron.

A közép-európai országok kultúrája sok hasonlóságot mutat, így az idei rendezvényen a V4-es országok, a csehek, a szlovákok, a lengyelek kultúrája együtt mutatkozik be a magyar hagyományokkal.

Klasszikus kedvencek 2018.

Az öt éve életre hívott fesztivál legfontosabb célja, hogy közelebb vigye a magyar népi hagyományokat a fiatal generációhoz. Ehhez minden évben igyekeznek olyan előadókat találni, akik friss szellemiséggel és hangzásvilággal, de a magyar kultúrkincsre támaszkodva szólalnak meg koncertjeiken.

Idén egy különleges kórusénekléssel is készülnek: 12 település 500 diákja ad elő közösen Lajta László gyűjtéséből származó népdalokat, így a közönség egy Székről származó dalcsokrot, valamint bakonyi betyár nótákat hallhat a gyerekektől népzenei kísérettel.

A zenei csemegék mellett gyerekeknek szóló programokkal, kézműves vásárral, utcaszínházi látványosságokkal és gasztronómiai ínyencségekkel is készülnek, de lesz rendhagyó divatbemutató is, népzenei aláfestéssel.

A rendezvény első napján a Kolompos együttes várja a gyerekeket, majd fellép a Tükrös zenekar, a Törköly együttes, a Kármentő zenekar, az erdélyi Szászcsávási Banda, a nógrádi Dűvő zenekar, Palya Bea, a Pendely Énekegyüttes, Berecz András és Harcsa Veronika közreműködésével pedig a Fonogram-díjas Rendhagyó Prímástalálkozó nevű formáció produkciójára várják a közönséget.

A V4-es programokat a Vasárnapi VendégVáró Vigasság cím alatt rendezik meg a fesztivál második napján. Itt a Kolibri Színház előadásában a közismert cseh mesejáték, a Moha és Páfrány története elevenedik meg, Lengyelországból a Teatr Klinika Lalek óriásbábos látványossága lesz látható, a Martonvásári Művészeti Iskola és a Százszorszép Táncegyüttes pedig a Népek Táncai című műsorral készül.

Szintén vasárnap ad koncertet az egyik legnépszerűbb szlovák népzenei formációnak számító Michal Noga és zenekara, majd a cseh-morva énekesnő és hegedűművész Iva Bittová ad koncertet. A fesztivált a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátok című előadása zárja.

A koncert műsora gyakorlatilag a "Kárpátok mentén haladva" mutatja be a V4-es országok közös népzenei örökségét amellett, hogy ezek az országok hogyan hatnak egymás kultúrájára. A műsorban egymás után jelennek meg magyar, szlovák, lengyel és cseh elemek, amelyek mindegyike a közös múltat szimbolizálja.

nyomtat

További írások a rovatból

Zenevilágnapi képeslap, 2018
Donizetti: Rita - A hagyományteremtő vacsoraopera

Más művészeti ágakról

A 3G Színház Öröm és boldogság-előadása a Szkéné Színházban
Szendi Nóra: Természetes lustaság, Pesti Kalligram, 2018
art&design

Mozgástér és kívülállás Mozgástér és kívülállás
A Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás margójára
gyerek

Te hogyan folytatnád? - Tornazsák Te hogyan folytatnád? - Tornazsák
Tamás Zsuzsa része


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés