bezár
 

film

2018. 05. 20.
Szabadságharc a Cigány Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabadságharc a Cigány Filmfesztiválon Több ezer roma honvéd vett részt egyik legfontosabb történelmi eseményünk harcaiban. Ez az idei, a nyolcadik Romani Film Fest központi témája. 33 filmet, többek között a Csandra szekerét, a Historia Romanit és a Cziffra Györgyről szóló dokumentumfilmet is láthatják az érdeklődők 2018. május 24. és 27. között. Kerekasztal beszélgetésen a cigányság szabadságharcban betöltött szerepéről lesz szó a négynapos fesztiválon.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kapcsolódik az idei Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál, melynek programjait 2018. május 24-27. közt látogathatják az érdeklődők. A szervezők az immár nyolcadik alkalommal megrendezett eseménysorozattal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a romák abszolút részesei voltak a magyarság egyik legfontosabb történelmi pillanatának: körülbelül hatezer cigány honvéd harcolt a szabadságharcban.

A fesztivál szervezői számos izgalmas filmmel, kerekasztal-beszélgetéssel, workshopokkal és koncertekkel készülnek a közönségnek. A fő cél a kisebbségi kultúra megismertetése, a különböző kultúrájú emberek közti hasonlóságok bemutatása, a kisebbség és a többség  közötti párbeszéd elősegítése.

A Romani Film Fest megnyitójának május 24-én, csütörtökön 17 órától ad helyet az Art+ Cinema. A mozi előtt a Szilvási Gypsy Band vezetésével tartott flashmob indítja az eseményt, majd Lakatos Klára grafikusművész kiállításának megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők. A tárlatot Balogh Tibor festőművész nyitja meg. Ifj. Suki András zongoraművész Liszt-darabot játszik majd, a 100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttesétől pedig verbunkosokat és Kossuth-nótákat hallhatnak a jelenlevők. Fellép a Romano Glaszo és a Szilvási Gypsy Band, valamint a C-ESZ-FISZ-A. A fesztivált Langerné Victor Katalin, az EMMI helyettes államtitkára nyitja meg.

A műsor után a Historia Romani című filmet vetítik le, amely a romák 1948-49-es eseményekben betöltött szerepét mutatja be, a fesztivál során pedig a roma holokausztról is vetítenek több alkotást. A közönség megtekintheti a Cziffra György zongoraművészről szóló Virtuóz című dokumentumfilmet és a Django Reinhardt jazzgitáros életéről született alkotást. Európai cigány színházi alkotókról szól a Roma Hősök című film, melynek vetítése után workshopon vehetnek részt az érdeklődők.

Levetítik a fesztiválon a Lajkó, cigány az űrben, a Brazilok és a Csandra szekere című filmeket is. A gyerekeknek hat rajzfilmmel készülnek, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió például cigány meséket dolgozott fel. Ezeken kívül számtalan kisjáték- és dokumentumfilm szerepel a kínálatban. Összesen 33 mozi közül választhatnak az érdeklődők.

d

A romák szerepe az 1848-as forradalom és szabadságharcban címmel rendeznek kerekasztal beszélgetést május 25-én, pénteken 16 órakor. A meghívott vendégek közt van dr. Bársony János kisebbségkutató, Dr. Suki András zongoraművész, cigányzene kutató és Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója. Közönségtalálkozókra is sor kerül: Hollandiából érkezik Orhan Galjus, aki Európa különböző országaiban élő holokauszt túlélőkkel készített dokumentumfilmet. Valamint A legnehezebb szó – The Hardest Word című színházi film írójával, Richard O’Neill-lal és rendezőjével, Balogh Rodrigóval is rendeznek beszélgetést.

Forrás: Romani Film Fest

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés