bezár
 

art&design

2018. 07. 03.
Időszakos kiállítások a Bécsi Zsidó Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Időszakos kiállítások a Bécsi Zsidó Múzeumban A Bécsi Zsidó Múzeum új kiállításokkal várja az érdeklődőket. A tárlatok középpontjában az érdekházasságok, a bécsi szalonok mint a zsidó nők emancipációjának központjai és Jeruzsálem első, bécsi származású polgármesterének a munkássága áll.

A „The Place to Be. Szalonok, az emancipáció központjai” című kiállítás Fanny Arnstein és Josephine Wertheimstein szalonjait, valamint Berta Zuckerkandl és Eugenie Schwarzwald politikai reformtársalgóit mint kulturális találkozóhelyeket mutatja be.

1938 márciusában megkezdődött az osztrák zsidóság versenyfutása az idővel. Számos zsidó nőnek a külföldi, szolidaritásból kötött érdekházasság jelentette az egyetlen menekülést. Az „Üldözött. Eljegyzett. Megházasodott. Száműzetésbe vezető érdekházasságok“ című tárlaton tizenhárom osztrák-zsidó nő sorsát ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők.

Teddi Kollek 1965 és 1993 között volt Jeruzsálem városának polgármestere. A Bécsben nevelkedett izraeli politikus nagyívű munkásságával páratlan lenyomatot hagyott a 20. századi szent város modern arculatán. A polgármester 28 éven át tartó hivatali ideje alatt a vallásilag sokszínű város békés együttéléséért küzdött. Mindemellett a nevéhez fűződik még a nemzetközileg is elismert Izrael Múzeum és a Jerusalem Fundation megalapítása is. A „Teddy Kollek. Jeruzsálem bécsi származású polgármestere” című tárlat az ő életét dolgozza fel.

 

The Place to Be. Salons als Orte der Emanzipation

Jüdisches Museum Wien, 1010 Bécs, Dorotheergasse 11.

2018. május 30. - október 14.

 

Verfolgt. Verlobt. Verheiratet. Scheinehen ins Exil

Jüdisches Museum Wien, 1010 Bécs, Judenplatz 8.

2018. május 16. – október 7.

 

Teddy Kollek. Der Wiener Bürgermeister von Jerusalem

Jüdisches Museum Wien, 1010 Bécs, Dorotheergasse 11.

2018. április 11. – november 25.

 

Forrás: EurocommPr

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés