bezár
 

zene

2018. 09. 12.
Bartók-művek dzsesszfeldolgozása a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartók-művek dzsesszfeldolgozása a Zeneakadémián Beethoven műveinek dzsesszfeldolgozásai után most Bartók-adaptációkból készített lemezt Sárik Péter, az új albumot szeptember 21-én mutatja be triójával a Zeneakadémián.

A mostani album anyaga a 2016-ban megjelent, Beethoven műveit feldolgozó lemez koncepciójának folytatása. 

Klasszikus kedvencek 2018.

Sárik Péter dzsesszzongorista a műsorban felidézte: annak idején Beethoven választása a véletlen műve volt, egy kívánságműsor-sorozatban kérhettek az emberek olyan dalokat, amelyeket a zenekar feldolgozott, ez nyitotta meg az utat az új album felé. Az új anyag Bartók Béla műveit veszi alapul.

"Bartóknál nagyon adja magát, hogy magyar és a környező országok népzenéjéből dolgozik, ezek a népzenék pedig bennünk vannak" - magyarázta Sárik Péter. "Ha elkezdem dúdolni, mindenki tudja folytatni, plusz a dzsessz is nagyon passzol a zeneszerzővel" - magyarázta a zongorista. Mint mondta, az anyaggal közelebb szeretnék hozni a zeneszerző műveit azokhoz, akik eddig még nem hallgattak tőle semmit vagy "túl nehéz, túl sok" volt nekik Bartók zenéje. 

Az új albumon szereplő művek nagy része zongoramű, amelyet egyedül kellene játszani a színpadon, de úgy gondolom, hogy a közönség szempontjából könnyebben befogadhatóak a művek, ha egy dob és egy bőgő társul a zongora mellé - mondta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Mark Rothko lemezborítók
Nagy Csaba és Sárai Gábor lantduettje a Régi Zene Napján
Nagy Ákos zeneszerző téridőről, 4D-ről, kapitalizmusról – és persze komponálásról

Más művészeti ágakról

Pinter-darab a Radnóti Színházban, Alföldi Róbert rendezésében
Interjú Donáth Attilával és Somogyi Beával, a Társadalmi Párbeszéd Színház vezetőivel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés