bezár
 

színház

2018. 11. 23.
A STEREO AKT Új-Mexikóban mutatott be előadást
Elkészült a Promenád harmadik verziója
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A STEREO AKT Új-Mexikóban mutatott be előadást Az itthon is nagy sikerrel játszott Promenád című buszos színházi utazás immáron harmadik verzióját készítette el a társulat, új városban, új karakterekkel, új forgatókönyvvel, ezúttal az új-mexikói Q-Staff Theatre -rel együttműködésben.

Boross Martin rendező, Julia Jakubowska színész és Bartha Márk hangdesigner egy hónapot dolgozott Albuquerque-ben az amerikai társulattal. Új-Mexikót a “Varázslatok Földjének” (Land of Enchantmant) is nevezik, ahol a latin-amerikai és az őslakos indián hibrid hitvilágnak és spiritualitásnak nagy hagyománya van, ami sokszor a hétköznapokba is beszűrődik.

Szkéné színház

stereoakt

A Promenád busz ezúttal a Breaking Bad című sorozatból ismert utcákon halad, nem messze a legendás 66-os úttól, fedélzetén a "sorsturistákkal", akik az ablakon keresztül figyelik a valóság díszletben játszódó történeteket. A közönség állomásról-állomásra követi az amerikai társulat színészeit, akik környezetükbe vegyülve hoznak létre a valóságot megbolygató, meghökkentő, poétikus jeleneteket.

stereoakt

“Ennek legfőbb oka, hogy hiába minősül nagyvárosnak Albuquerque, a tény, hogy lényegében nincs gyalogosforgalom vagy legalább közterek, amiket az emberek a praktikus áthaladáson kívül másra is használnak, teljesen megváltoztatta a gondolkodásmódunkat. Értelmetlen lett volna olyan jeleneteket csinálni, ami a járókelőkkel való interakcióra hagyatkozik, vagy dokumentarista módon „ellesett“, tipikus pillanatok reprodukciója kíván lenni. Inkább a szürrealizmus irányába mentünk ezúttal.” (idézet Boross Martin próbanaplójából)

stereoakt

Az albuquerque-i bemutatóra november 8-án került sor, november és december során 18 előadásból álló sorozat vár a produkcióra, de a nagy érdeklődésre és a várólistákra való tekintettel valószínűleg 2019 tavaszán ismét megrendezésre kerül a rendhagyó színházi utazás.

“A Promenád nagyon gyorsan szinte mániákus ügyévé vált az itteni alkotócsapat számára. Talán azért, mert nagy bennük a büszkeség, és a motiváció, hogy megmutassák, mire képes Albuquerque, de annak is betudható, hogy a próbafolyamat és az előadások is rendhagyó munkát kívánnak az egész stábtól. A szereplők úgy zuhannak be egy-egy jelenetbe a busz érkezésekor, mint a forgatáson a színész, akinek ötvenedszer kell leesnie a lépcsőn, mikor a kamera elindul. Két, három vagy négy szállító autó viszi őket egyik jelenetből a másikba, mialatt sokszor jelmezt kell cserélniük, aztán mikor kipattannak a kocsiból, és szedegetik elő a kellékeiket a csomagtartóból, akkor sokszor már ott van a láthatáron a busz. Ez az akciófilm-szerű, folyamatos jelenlétet és koncentrációt igénylő, logisztikailag is bonyolult rendszer az, aminek aztán láthatatlanná kell válnia a néző számára.” (idézet Boross Martin próbanaplójából)

stereoakt

A STEREO AKT gyakran nemzetközi együttműködésekben valósítja meg munkáit, a januári budapesti bemutató után a csapat Tübingenbe utazik, és májusban pedig egy új amerikai együttműködést kezd meg az új-mexikói sikereknek hála.

Boross Martin három részes próbanaplóban mesél a városról, a Promenád jelenségről és annak munkametódusáról, valamint a készülőben lévő előadásról.

A Promenade: Albuquerque-ről a STEREO AKT honlapján

Korábbi Promenád projektek:

- Budapest

- Baltimore

A STERERO AKT 2018/2019-es évad műsorfüzete

Email: sajto@stereoakt.hu

Honlap

Facebook

Instagram

YouTube

Vimeo

 

Fotók: Angelito Cruz, Kyle Wayne Ruggles és a STEREO AKT csapata

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Csáki László: Kék Pelikan
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés