bezár
 

film

2018. 12. 17.
Európai Filmdíjak - Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje öt kategóriában győzött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európai Filmdíjak - Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje öt kategóriában győzött Öt kategóriában győzött Pawel Pawlikowski lengyel rendező Hidegháború című filmje az idei Európai Filmdíjon. 

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombat esti sevillai gáláján a fekete-fehérben forgatott Hidegháború című alkotás megkapta a legjobb filmért és a legjobb rendezőnek járó díjat is. Joanna Kulig kapta meg a legjobb női főszerepért járó díjat, továbbá a legjobb forgatókönyv és legjobb vágás kategóriában is ez a film vitte el a pálmát. 

A legjobb férfi főszerepért járó díjat az olasz Marcello Fonte kapta meg a Dogman című filmben nyújtott alakításáért.

A brit Armando Iannuicci által rendezett Sztálin halála című alkotás a filmvígjáték kategóriában győzött.

Az animációs filmes mezőnyből a Még egy nap élet című lengyel-magyar-spanyol-német-belga koprodukció kapta az Európai Filmakadémia díját. Az alkotás a polgárháború szélén álló Angolában játszódik 1975-ben, és egy veterán újságíró, Kapuscinski szemszögéből mutatja be, hogyan áll feje tetejére a világ. A produkciót a közelmúltban a budapesti Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is díjazták.

Az európai felfedezés-díjat a Lukas Dhont rendezésében forgatott Lány című, transznemű táncosról szóló alkotás nyerte el. Az EFA a filmművészetben elért eredményiért Ralph Fiennes brit színészt is díjazta, a spanyol Carmen Maura pedig életművéért vehetett át elismerést. Costa-Gavras görög filmrendező a filmakadémia elnökének és vezető testületének tiszteletbeli díját kapta, Konsztantinosz Kontovrakisz és Giorgosz Karnavasz görög producerek pedig az európai koprodukciós díjban részesültek - ismertette a The Hollywood Reporter.

A Európai Filmdíjak 31. díjátadó ünnepségének most először adott otthon Spanyolország. A ceremóniát a sevillai Teatro de la Maestanzában rendezték meg. A színpadot egy spanyol kávézó mintájára rendezték be, és a háttérben flamenco zene szólt. A díjazottakat az Európai Filmakadémia 3500 tagja választotta ki.

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés