bezár
 

zene

2018. 12. 29.
Jövőre újra lesz operafesztivál a burgenlandi Szentmargitbányán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövőre újra lesz operafesztivál a burgenlandi Szentmargitbányán Egy év szünet után jövőre ismét megrendezhetik a Szentmargitbányai Operafesztivált - egyebek közt ez az eredménye annak a megállapodásnak, amely közel 10 évig tartó pereskedés után jött létre a kismartoni Esterházy-kastély ügyében az ausztriai Esterházy-csoport és Burgenland tartomány között.

A december 20-i egyezség értelmében a tartomány 2021-ig több részletben 6,875 millió euró kártérítést fizet az Esterházy-csoportnak, s további "jelentős történelmi épületek hasznosítása is visszakerül a cégcsoporthoz" - tájékoztatta a csoport pénteken az MTI-t.

Klasszikus kedvencek 2018.

Burgenland tartomány 1969-ben negyven évre bérbe vette a kismartoni Esterházy-kastélyt. A csoport 2011-ben pert indított a tartomány ellen 11 millió euró kártérítés megállapítását kérve, mert megítélése szerint a tartomány nem úgy tartotta karban a kastély helyiségeit, ahogy kellett volna.

Az egyezség keretében a tartomány 800 ezer euró egyösszegű támogatást ad a Szentmargitbányai Operafesztiválnak, amelyet - mint írják - a cégcsoport az elmúlt években jelentős befektetéssel Burgenland kulturális turizmusának egyik meghatározó, nemzetközileg is elismert eseményévé fejlesztett.

A tartomány 2015-ben és 2016-ban nem adott támogatást az operafesztiválnak, ebből is bírósági per lett, amelyet a most megkötött megállapodással szintén rendeztek. Az egyösszegű támogatás eredményeként 2019-ben - egy év szünet után - Mozart A varázsfuvola című művét mutatják be az egykori kőfejtőben.

Az egyezséggel a tartomány a jövőben is igénybe veheti a kastélyt kulturális és reprezentációs célokra, ünnepi rendezvényekre.

A tájékoztatás szerint a megállapodással nemcsak a pénzügyi vitát zárták le a felek, hanem olyan "széleskörű" együttműködésről is határoztak, amelynek értelmében a jövőben "új korszakot" nyitnak elsősorban turisztikai és kulturális téren.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.
Felismeréstől a hangkeltésig
Slayer, Final World Tour, Bécs, Wiener Stadthalle, 2018. november 23.

Más művészeti ágakról

Philip Roth: Isten veled, Columbus; Nemezis
David Wark Griffith: Letört bimbók
May el-Toukhy: Szívek királynője


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés