bezár
 

színház

2019. 01. 07.
Határontúliak a Szkénében
2019. január 12., 14-15.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Határontúliak a Szkénében Két határontúli vendégjátékot láthat a közönség a Szkénében januárban. Székely Csaba darabja, az Öröm és boldogság Marosvásárhelyről, az Urbán András rendezte Béres Márta One-Girl Show Szabadkáról érkezik.   

Marosvásárhely legfiatalabb független színházi társulata, a megoldandó társadalmi problémákkal foglalkozó 3G Színház előadása az erdélyi homoszexuálisok helyzetét dolgozza fel.  A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház nem kevésbé tabudöntögető vendégjátéka Béres Márta saját életének epizódjait tárja elénk.

Szkéné színház

Az Öröm és boldogság Ándi Gherghe rendezésében egy közeg visszáságait jeleníti  meg, miközben megmutatja azt is, mennyi kegyetlenség lakozhat bennünk, emberekben. Pedig az egymás útját keresztező szereplők igazán egyszerű, hétköznapi alakok, nők és férfiak, akiket voltaképpen egyetlen cél vezérel: egy jobb élet elérése. Csakhogy ez a jobb élet mindenkinek mást jelent, így a közös nevező hiánya, egymás el nem fogadása, és a gondosan táplált gyűlölködés visszafordíthatatlan tragédiákat szül. A „Semmi baj, ha valaki más – amíg pont olyan, mint én!” – filozófia ugyanis csendben eluralja a környezet gondolkodását, így nem csupán a melegekre ráolvasott sztereotípiák bomlanak ki az előadásban, hanem bepillantást nyerünk egy minden ízében elutasító, álságos világ sötét zugaiba is, amelynek szabályait olyan kényelmes és könnyű elfogadni.

Székely Csaba munkásságát ismerve nem meglepő a merész témaválasztás, gondoljunk csak az erdélyi világot markánsan demisztifikáló Bányatrilógiára – amelynek 2. és 3. része a Szkénében is látható –, vagy a román és magyar történelmi hősöket egyaránt megkérdőjelező Vitéz Mihályra.

Az előadás 2017-es ősbemutatója óta nem először jár Magyarországon, idén júniusban az Örkény István Színházban láthatták az érdeklődők a Pride Színházi Fesztivál keretében. 

A Szkénében – január 12-én a délutáni és esti az előadás között – 19 órától közönségtalálkozót is tartanak a szerző jelenlétében, ahol bemutatják Székely Csaba drámakötetét is, amely a Selinunte Kiadó Kortárs drámarók sorozatában jelent meg Idegenek és más színdarabok címmel.

Öröm

Öröm és boldogság

Béres Márta One-Girl Show-ja lehetőséget ad rá, hogy a színésznő  egyszerre domináns femina és megtört nő, érzéki díva és kiszolgáltatott fiatal lány legyen a színpadon, aki dorombol, provokál, sír és nevet  –  táncolva járja meg a lélek poklait. Mi több: hetven perc alatt az átváltozás mesterévé lesz, miközben pillanatról pillanatra újra bebizonyítja, hogy nincs izgalmasabb az egyszerű emberi történeteknél. Története márpedig mindenkinek van, hiszen egyik élet hihetetlenebb, mint a másik. Nagyszabású díszlet és mindenféle jelentéses, segítő kellék nélkül játszik Béres Márta: nincs itt semmi, amibe a vajdasági színésznő kapaszkodhatna önmagán kívül. Csak az üres színpad adott, és persze a realitás, amely paradox módon képes éppen a legszürreálisabb jelmezt magára ölteni.

Béres Márta munkássága sem ismeretlen a magyar közönség számára: az újvidéki Művészeti Akadémián végzett színésznő ugyanis 2009-ben Desdemonát játszotta az Eszenyi Enikő rendezte vígszínházi Othellóban, 2010-ben elnyerte a legjobb 30 év alatti színésznő díját a POSzT-on, 2014-ben Junior Prima díjat kapott, a Deszka Fesztiválon pedig már-már bérelt helye van előadásainak. Elsöprő lendületű monodrámájával is Debrecenben mutatkozott be először a hazai közönségnek, ráadásul egészen új arcát felvillantva: a történet ugyanis a napsugaras kamaszlánytól egészen a 35-40-éves meggyötört anyáig rengeteg női szerepet és léthelyzetet próbál átértelmezni. A Kosztolányi Dezső Színház előadása 2011-es bemutatója óta töretlenül műsoron van.

Béres Márta

Béres Márta One-Girl Show

 

Székely Csaba: Öröm és boldogság (Joy and Happiness)

3G Színház

január 12. 17:00

január 12. 20:00

 

Urbán András: Béres Márta One-Girl Show

Kosztolányi Színház Szabadka

január 14. 19:00

január 15. 19:00

 

A képek forrása a Szkéné.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Helyspecifikus fuldoklás Helyspecifikus fuldoklás
Tárnoki Márk A per rendezése az Ódryn
Octopus az Ódry Színpadon
színház

15 év bankrablás 15 év bankrablás
Modern Bonnie és Clyde a Ketten című bemutatóban
színház

Ember szeme nem hallott olyat, ember füle nem látott olyat Ember szeme nem hallott olyat, ember füle nem látott olyat
Szentivánéji álom a Szegedi Nemzeti Színházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Helyzetjel: Porto Helyzetjel: Porto
Avagy egy kikötő konzisztenciája
irodalom

Tollforgatók az Óvóhelyen Tollforgatók az Óvóhelyen
Ilyen volt a JAK Nyitott Irodalmi Prózaműhelyének bemutatkozása
Filmélmények a 9. Frankofón Filmnapokról
zene

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés