bezár
 

zene

2019. 01. 15.
Django Reinhardt unokája a MÜPA színpadán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Django Reinhardt unokája a MÜPA színpadán A legendás cigány dzsesszgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.

„Nikházi Gábornak, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia kisebbségi és migrációs bizottsága elnökének köszönhető, hogy megalakult az Európai Roma Fesztiválzenekar. A 37 tagú együttes február 10-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartja bemutatkozó koncertjét" – mondta Szakcsi Lakatos Béla zongorista, az előadás művészeti igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsora közös adásában.

Klasszikus kedvencek 2018.

Az Európai Roma Fesztiválzenekar vezetője Kathy Horváth Lajos, a Müpában színpadra lép Sárközi Lajos, Emilio, Ifj. Kathy Horváth Lajos, Patai Anna, Orbán György, Csík Gyula, Szakcsi Lakatos Róbert, a külföldi sztárfellépő a Dotschy Reinhardt Quartet. A budapesti koncert rendezője Káel Csaba.

„A zenekar missziója nemcsak az anyaország nélküli romák, hanem az európai őshonos kisebbségek zenéjének hiteles bemutatását is felvállalni" – hangsúlyozta Szakcsi Lakatos Béla. Hozzátette: az együttes európai turnéján a fellépők között mindig ott lesz az adott ország nemzeti kisebbségének képviselője.

A zenész kitért arra, hogy a produkcióban a popzene, a klasszikus zene, a dzsessz és a világzene is felcsendül. A Müpa-koncert Liszt II. Magyar Rapszódiájával indul. Szakcsi Lakatos Béla a műsorban elmondta, hogy a cigányzenekarok általában cimbalomszólókkal játsszák a művet, holott a darab zongorára íródott és most ő is zongoraszólókkal adja elő.

„Liszt rapszódiái cigány ihletésű darabok" – jegyezte meg Szakcsi Lakatos Béla.

Kép: müpa

nyomtat

További írások a rovatból

Slayer, Final World Tour, Bécs, Wiener Stadthalle, 2018. november 23.
Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 12. és 14.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés