bezár
 

film

2019. 01. 26.
Finn Filmnapok a Toldi moziban
2019. február 6-10.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Finn Filmnapok a Toldi moziban Őszinte filmek Európa északi feléből, egy csipetnyi szaunával és heavy metállal. Érkezik a nyolcadik Finn Filmnapok a Toldi moziba február 6. és 10. között – tájékoztatta a Budapest Film a prae.hu művészeti portált.

Február 6. és 10. között a Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba. Az idei eseményen az érdeklődők megismerhetik, milyen a mozgó szauna élménye, részt vehetnek egy igazi finn heavy metál partyn, és persze több alkotóval is találkozhatnak a vetítések utáni programokon és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szervezett mesterkurzuson.

A Finn Filmnapok mára már szerves része a hazai mozis eseményeknek, a rendezvény során a jegyvásárlók bepillantást nyerhetnek a finn kultúra és élet igazán érdekes világába. Közelebb kerülhetnek a finnek mindennapjaihoz, megismerhetik a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, a nem finn emberek számára esetenként szokatlan világba csöppenhetnek bele, amely erősen gondolkodásra késztethet.

A 2019-es nyitónapon Jukka Vidgren és Juuso Laatio rendezte Heavy Túra című vígjáték bemutatóját tekinthetik meg a fesztiválra látogatók. Az előadás után a rendezőkkel és a zenekar énekesével beszélgethetnek, majd a Toldi Klubban igazi finn buliban vehetnek részt.

A második nap az Antti-Heikki Pesonen rendezte Fejjel előre című vérbeli fekete komédia lesz műsoron. A vetítés után a film főszereplőjével és Finnország egyik legkedveltebb színésznőjével, Armi Toivanennel beszélgethetnek az érdeklődők.

A fesztivál harmadik napján A házsártos című 2014-es film folytatása érkezik, amely A házsártos 2. – A jobb napok címet kapta, Tiina Lymi rendezésében. Ezt követi még aznap a nemzetközileg legelismertebb finn rendező, Klaus Härö Az utolsó jófogás című alkotása, melyet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be. A film betekintést ad a műkincsvásárlás különös világába.

A negyedik napon Virpi Suutari A vállalkozásban című dokumentumfilmjében két merőben ellentétes finn céget mutat be, amely akár inspiráló példa is lehet a hazai nézőknek. Később A hegedűs című dráma látható Paavo Westerberg rendezésében. Az előadás után lehetőség nyílik beszélgetésre a rendezővel. Az esti film A fordulópont címet viseli Simo Halinen rendezésében.

Az utolsó nap kínálatát a délutáni rövidfilmválogatással indítják a szervezők, majd az első finn burleszk sztárról készült dokumentumfilmet, a FULL OF LOVE – Jégről pattant című alkotást mutatják be Iina Terho rendezésében. Zárófilmként pedig Inari Niemi rendező rendkívül megható alkotását, a Csodaországot vetítik.

További információ a Toldi mozi és a Finn Intézet honlapján található.

Forrás: Budapest Film

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés