bezár
 

színház

2019. 02. 13.
A hang nélküliek méltósága
Ketten–egyedül a Proton Színházban: Vajdai Vilmos a Katonában, Szemenyei János Strasbourgban és a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Proton Színház 2019-es éve rögtön meglepetéssel indult: januártól új helyszínen látható a Bánki Gergely rendezte 1 link című előadás. A színházzal nem rendelkező társulat egyszemélyes monodrámájának online hősét, Jake Smiles-t alakító Vajdai Vilmos ezúttal saját anyaszínházának, a Katona József Színháznak formabontó darabjairól ismert földalatti bugyrában, a Sufniban sokkol havonta többször is.

Emellett két év után, február 16-án és 17-én újra a Trafó Kortárs Művészetek Házában lesz műsoron a Winterreise, ami egy francia vendégjátékot követően tér haza. Az előadás, amit a Frankfurter Allgemeine Zeitung a tavalyi Bécsi Ünnepi Hetek fénypontjának tartott, Frankfurt, Berlin, Drezda, Bécs és Cividale del Friuli után ezúttal Strasbourgba is ellátogatott, ahol a kortárs előadóművészet mellett elkötelezett strasbourgi színházban, a Maillonban lépett fel a nemzetközileg elismert svájci karmester, Thierry Fischer által vezényelt Strasbourgi Filharmonikus Zenekar kíséretében. Itt már visszatérő vendégnek számít a társulat: 2008-ban a Frankenstein-tervvel, 2014-ben a Szégyennel, tavaly pedig a Látszatélettel arattak sikert.

Szkéné színház

Hans Zender 1993-ban, bő 160 évvel Schubert ma is döbbenetes hatású dalciklusának megszületése után az eredeti dalok zongorakíséretét átírta kiszenekarra. Mundruczó Kornél ehhez a változathoz készített videóinstallációt, mely Szemenyei János szólójával és a Hámori Máté vezényelte Óbudai Danubia Zenekarral kiegészülve alkot egy egységet. A Proton Színház előadását a szemszögváltás teszi különlegessé. A Winterreise az ember egzisztenciális fájdalmát mutatja be, a hang nélküliek méltóságát képviseli.

"Színház, film és zene nem mindennapi összefonódásának lehettünk tanúi: Mundruczó Kornél meglehetősen forró témához nyúlt. Nem egyszerű művészi nyelven megszólalni egy olyan kérdésben, mely ekkora indulatot vált ki ma is, és aktualitása miatt megköveteli a direkt megnyilatkozást." 
Csabai Máté, revizor.hu

"Mit jelent embernek lenni? – teszi fel a kérdést a rendező. Mi az a minimum, ami szükséges az emberi létezéshez? Vajon elég az alapvető szükségleteket biztosítani az élethez? A filmrészleteken a menekülttáborok lakói néhány négyzetméternyi életterükön, szegényes lehetőségeikkel igyekeznek minél teljesebb életet élni, miközben minduntalan szembesülnek korlátaikkal, az életük szűk határaival." Kondor Kata, operavilag.net

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Játék a szemétdombon Játék a szemétdombon
Mr. Sloane a Jurányiban
Pinter-darab a Radnóti Színházban, Alföldi Róbert rendezésében
Interjú Donáth Attilával és Somogyi Beával, a Társadalmi Párbeszéd Színház vezetőivel

Más művészeti ágakról

Interjú Halász Glória filmrendezővel nyitottságról, szerzőiség és hitelesség egyensúlyáról, valamint az önmagunkba vetett hitről
About Me – a hetedik lemez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés