bezár
 

zene

2019. 03. 12.
Mahler II. szimfóniája és kortárs magyar művek a Nemzeti Filharmonikusok előadásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mahler II. szimfóniája és kortárs magyar művek a Nemzeti Filharmonikusok előadásában Mahler II. szimfóniáját csütörtökön a Müpában, dzsesszimprovizációval fűszerezett kortárs magyar kamaraműveket pedig március 18-án a Várkert Bazárban hallhat a közönség a Nemzeti Filharmonikusok előadásában.

Gustav Mahler szimfóniája az emberi lét végső kérdéseit kutatja, a tételek gondolatvilága a halál-témájú nyitótételtől a feltámadást hirdető fináléig ível - olvasható az együttes MTI-hez eljuttatott közleményében. A második tétel lelassított, nosztalgikus, ennek mintegy ellenpárja a harmadik, amelyhez Mahler Páduai Szent Antal a halaknak prédikál című, keserűen humoros dalának zenei anyagát használta fel. Mintegy háromnegyed órányi szimfonikus zene után szólal meg először az énekhang; a zeneszerző IV. tételként Urlicht (Ősfény) című dalát illesztette be a szimfóniába. Az ötödik tételben az utolsó ítélet harsonáit jelképező kürtszignál után felhangzik a gyászmise gregorián dallama, a Dies irae, a tétel záró szakasza pedig kórussal, szólistákkal, orgonaszóval és harangozással hirdeti a feltámadást. 

Klasszikus kedvencek 2018.

A koncerten közreműködik Kolonits Klára (szoprán), Szántó Andrea (alt) és a Nemzeti Énekkar Somos Csaba karnagy vezetésével. A Nemzeti Filharmonikusokat Hamar Zsolt vezényli. Március 18-án a Várkert Bazárban hallhatja a közönség újra a zenekart. A koncerten elhangzó kortárs magyar kamaraművekre a dzsessz jeles képviselői improvizálnak. Az eseten elhangzik Virágh András Gábor Metamorphosis for 14 players, Balogh Máté Jam Quartet, Kutrik Bence Rituálé és Zombola Péter In memoriam című műve, amelyekre Dés László (szaxofon), Dés András (ütő) és Fenyvesi Márton (gitár) improvizálnak. Az estet Hamar Zsolt vezényli.
 

Kép forrása: Nemzeti Filharmonikusok

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Zenevilágnapi képeslap, 2018
Nagy Ákos zeneszerző téridőről, 4D-ről, kapitalizmusról – és persze komponálásról
Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 8-9.

Más művészeti ágakról

art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Kutatásban a Külföldön Sikeres Magyar Művészek Kutatásban a Külföldön Sikeres Magyar Művészek
A prae.hu művészeti portál átfogó kutatási projektje
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Nemzetközi irodalmi díjak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés