bezár
 

irodalom

2019. 04. 04.
A költészet napja - Számos programmal ünnepelnek Ferencvárosban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számos ingyenesen látogatható programmal ünneplik a Ferencvárosban a költészetet áprilisban.  A hétvégén József Attila Vers-Dal Fesztivált és költőfutást rendeznek, április 11-én, a magyar költészet napján, József Attila születésnapján pedig ünnepi megemlékezés, díjátadó és koszorúzás is szerepel a programban.

A költészet világnapján, március 21-én indult Költészet hava keretében péntektől vasárnapig rendezik meg a József Attila Vers-Dal Fesztivált, amelyen amatőr vers- és dalszövegírók, költők, dalszerzők, versmegzenésítők találkoznak. A IX. kerületi önkormányzat támogatásával megvalósuló rendezvénynek a Dési Huber István Művelődési Ház ad otthont.

Újdonságként a találkozó nulladik nappal indul pénteken délután a József Attila-lakótelepi Valéria téren, ahol szabadtéri kiskoncertekkel várják a vendégeket a fesztivál korábbi díjazott előadói: Mülhauser Martina, az Ördögszekér Akusztik, Németh Viktor, Jenei Szilveszter és barátai, valamint a Dóka Attila Akusztik. A Dési Művelődési Házban Különvélemény Ady Endréről címmel irodalmi estet rendeznek.

Szombaton és vasárnap többek között bemutatkozó koncerteket, költő-zenész találkozókat, verses felolvasásokat tartanak. Szombaton gálaesten emlékeznek meg a fesztivál idei kiemelt költőiről, Ady Endréről, József Attiláról és Radnóti Miklósról. Vasárnap tartják a fesztivál díjkiosztóját, ahol négy - a legjobb költő, illetve vers, a legjobb versmegzenésítő, a legjobb megzenésítés és a legjobb saját dalos - kategóriában adnak át oklevelet és könyvutalványt a fellépőknek.

Április 6-án, szombaton ismét együtt futhat bárki a kortárs költőkkel, írókkal, szerkesztőkkel József Attila gyermekkorának helyszínén, a Ferenc téren. A program, amelyben a futás mellett beszélgetések is helyet kaptak, a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség és Ferencváros Önkormányzata szervezésében valósul meg.

Április 11-én, a költészet napján ünnepi megemlékezés, díjátadó és koszorúzás szerepel a programban. A Gát utcai József Attila Emlékhelyen tartandó rendezvényen átadják Ferencváros József Attila Díját, és bejelentik a József Attila-emlékhelyek együttműködésében megvalósuló "Visz a vonat" országos programsorozatot. A koszorúzás mellett ünnepi műsort adnak a József Attila-emléktáblánál.

Várják az érdeklődőket a költészet napi versillusztrációs pályázat kiállítás megnyitójára és eredményhirdetésére is, amelyeknek a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény ad helyet. Este tartják a József Attila mindenkiNET 2019 online videó pályázat díjátadóját a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában, az ünnepi gálaműsorban közreműködik a Sebő Együttes és a Dalinda, valamint a VII. József Attila Versfesztivál és a József Attila Vers-Dal Fesztivál díjazottjai.

Képek: https://www.facebook.com/desimuvhaz/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

Súlytalanul nehezedik Súlytalanul nehezedik
Moesko Péter, Megyünk haza, Műút, 2019.

Más művészeti ágakról

Nagy Zoltán: Szép csendben
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés