bezár
 

irodalom

2019. 04. 04.
A költészet napja - Számos programmal ünnepelnek Ferencvárosban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számos ingyenesen látogatható programmal ünneplik a Ferencvárosban a költészetet áprilisban.  A hétvégén József Attila Vers-Dal Fesztivált és költőfutást rendeznek, április 11-én, a magyar költészet napján, József Attila születésnapján pedig ünnepi megemlékezés, díjátadó és koszorúzás is szerepel a programban.

A költészet világnapján, március 21-én indult Költészet hava keretében péntektől vasárnapig rendezik meg a József Attila Vers-Dal Fesztivált, amelyen amatőr vers- és dalszövegírók, költők, dalszerzők, versmegzenésítők találkoznak. A IX. kerületi önkormányzat támogatásával megvalósuló rendezvénynek a Dési Huber István Művelődési Ház ad otthont.

Újdonságként a találkozó nulladik nappal indul pénteken délután a József Attila-lakótelepi Valéria téren, ahol szabadtéri kiskoncertekkel várják a vendégeket a fesztivál korábbi díjazott előadói: Mülhauser Martina, az Ördögszekér Akusztik, Németh Viktor, Jenei Szilveszter és barátai, valamint a Dóka Attila Akusztik. A Dési Művelődési Házban Különvélemény Ady Endréről címmel irodalmi estet rendeznek.

Szombaton és vasárnap többek között bemutatkozó koncerteket, költő-zenész találkozókat, verses felolvasásokat tartanak. Szombaton gálaesten emlékeznek meg a fesztivál idei kiemelt költőiről, Ady Endréről, József Attiláról és Radnóti Miklósról. Vasárnap tartják a fesztivál díjkiosztóját, ahol négy - a legjobb költő, illetve vers, a legjobb versmegzenésítő, a legjobb megzenésítés és a legjobb saját dalos - kategóriában adnak át oklevelet és könyvutalványt a fellépőknek.

Április 6-án, szombaton ismét együtt futhat bárki a kortárs költőkkel, írókkal, szerkesztőkkel József Attila gyermekkorának helyszínén, a Ferenc téren. A program, amelyben a futás mellett beszélgetések is helyet kaptak, a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség és Ferencváros Önkormányzata szervezésében valósul meg.

Április 11-én, a költészet napján ünnepi megemlékezés, díjátadó és koszorúzás szerepel a programban. A Gát utcai József Attila Emlékhelyen tartandó rendezvényen átadják Ferencváros József Attila Díját, és bejelentik a József Attila-emlékhelyek együttműködésében megvalósuló "Visz a vonat" országos programsorozatot. A koszorúzás mellett ünnepi műsort adnak a József Attila-emléktáblánál.

Várják az érdeklődőket a költészet napi versillusztrációs pályázat kiállítás megnyitójára és eredményhirdetésére is, amelyeknek a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény ad helyet. Este tartják a József Attila mindenkiNET 2019 online videó pályázat díjátadóját a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában, az ünnepi gálaműsorban közreműködik a Sebő Együttes és a Dalinda, valamint a VII. József Attila Versfesztivál és a József Attila Vers-Dal Fesztivál díjazottjai.

Képek: https://www.facebook.com/desimuvhaz/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés