bezár
 

zene

2019. 05. 08.
Berlioz és Rachmaninov a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Berlioz és Rachmaninov a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában Berlioz és Rachmaninov műveiből ad koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara május 14-én a Müpában.

Színes és gazdag tavaszi, nyár eleji csokor várja jövő kedden a közönséget a Müpában - harangozta be a koncertet az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetője. Hozzátette: a koncert egyben jubileumi bérletük záróhangversenye lesz, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ugyanis ebben az évadban ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját. 

Klasszikus kedvencek 2018.

Ismertetése szerint a romantikus est műsorán elhangzik Rachmaninov egy korai műve, a Tavasz című kantáta, az érett Berlioz gyönyörű hat dalból álló Nyári éjszakák ciklusa, és végül Rachmaninov Harangok című kantátája.

"A hallgatók számára talán az a különlegesség, hogy miközben hetven év van a két szerző születése között, alig érezni stílusbeli különbséget" - emelte ki Kovács Géza, aki a művek keletkezése kapcsán felidézte, hogy Rachmaninov Tavasz című kantátája egy Nyekraszov-költemény ihletésére született meg. A költemény egy kapcsolatában csalódott, féltékeny férjről szól, aki arra készül, hogy megölje hűtlen asszonyát. A történet közben kitavaszodik és ez megbékíti a megcsalt férjet. 

Berlioz dalciklusában Théophile Gautier verseit zenésítette meg, a darabok a tavaszról, a szerelemről, a nyárról és a gyászról szólnak.  

A koncert utolsó művét, a Harangok című kantátát, Edgar Allan Poe versének orosz fordítására komponálta Rachmaninov. A darabot a zeneszerző gyermekkori emlékei ihlették: az orosz templomok harangjainak zengése-bongása.

Kovács Géza úgy vélekedett, a koncerten olyan gyönyörű romantikus művek csendülnek fel, amelyek könnyen befogadhatóak, a kevésbé zeneértő hallgatóságnak is nagy élményt nyújtanak.

A koncerten, amit Kesselyák Gergely vezényel, közreműködnek Molnár Ágnes, Fekete Attila és Szemerédy Károly énekes szólisták. Kovács Géza elmondta azt is, hogy a koncertet a Bartók Rádió ezúttal is élő egyenes adásban közvetíti. 

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) a következő évadban hét bérletet indítanak útjára, világhírű hazai és külföldi fellépők közreműködésével - tette hozzá.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.
The Trousers, Peter Kovary & The Royal Rebels, Reverend Backflash - Robot Club, 2019. 04. 12.

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés