bezár
 

zene

2019. 05. 08.
Berlioz és Rachmaninov a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Berlioz és Rachmaninov a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában Berlioz és Rachmaninov műveiből ad koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara május 14-én a Müpában.

Színes és gazdag tavaszi, nyár eleji csokor várja jövő kedden a közönséget a Müpában - harangozta be a koncertet az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetője. Hozzátette: a koncert egyben jubileumi bérletük záróhangversenye lesz, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ugyanis ebben az évadban ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját. 

Klasszikus kedvencek 2018.

Ismertetése szerint a romantikus est műsorán elhangzik Rachmaninov egy korai műve, a Tavasz című kantáta, az érett Berlioz gyönyörű hat dalból álló Nyári éjszakák ciklusa, és végül Rachmaninov Harangok című kantátája.

"A hallgatók számára talán az a különlegesség, hogy miközben hetven év van a két szerző születése között, alig érezni stílusbeli különbséget" - emelte ki Kovács Géza, aki a művek keletkezése kapcsán felidézte, hogy Rachmaninov Tavasz című kantátája egy Nyekraszov-költemény ihletésére született meg. A költemény egy kapcsolatában csalódott, féltékeny férjről szól, aki arra készül, hogy megölje hűtlen asszonyát. A történet közben kitavaszodik és ez megbékíti a megcsalt férjet. 

Berlioz dalciklusában Théophile Gautier verseit zenésítette meg, a darabok a tavaszról, a szerelemről, a nyárról és a gyászról szólnak.  

A koncert utolsó művét, a Harangok című kantátát, Edgar Allan Poe versének orosz fordítására komponálta Rachmaninov. A darabot a zeneszerző gyermekkori emlékei ihlették: az orosz templomok harangjainak zengése-bongása.

Kovács Géza úgy vélekedett, a koncerten olyan gyönyörű romantikus művek csendülnek fel, amelyek könnyen befogadhatóak, a kevésbé zeneértő hallgatóságnak is nagy élményt nyújtanak.

A koncerten, amit Kesselyák Gergely vezényel, közreműködnek Molnár Ágnes, Fekete Attila és Szemerédy Károly énekes szólisták. Kovács Géza elmondta azt is, hogy a koncertet a Bartók Rádió ezúttal is élő egyenes adásban közvetíti. 

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) a következő évadban hét bérletet indítanak útjára, világhírű hazai és külföldi fellépők közreműködésével - tette hozzá.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

The Trousers, Peter Kovary & The Royal Rebels, Reverend Backflash - Robot Club, 2019. 04. 12.
Mark Rothko lemezborítók
Nagy Csaba és Sárai Gábor lantduettje a Régi Zene Napján
Carmen az Erkel Színházban

Más művészeti ágakról

Interjú Tóth Luca animációsfilm-rendezővel networkingről, az animáció esélyeiről és a VIII. kerületről
irodalom

Hiszek az ihletben Hiszek az ihletben
Interjú Térey Jánossal
színház

Testvérek között Testvérek között
Tisztasági festés - a Stereo Akt előadása a Trafóban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés