bezár
 

irodalom

2019. 05. 24.
Betekintés a Margó Irodalmi fesztivál 75 programjába
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Június 12-16. között újra együtt ünneplik írók és olvasók a kortárs magyar irodalmat a Margó Irodalmi Fesztiválon a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Bookline, az Aegon, az NKA és a PIM támogatásának köszönhetően ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, felolvasásokkal és koncertekkel valódi közösségi élménnyé tegye az irodalmat. Idén a fesztiválon többek között fellép: Bodor Ádám, Grecsó Krisztián, Háy János, Kötter Tamás, Lackfi János, Nádasdy Ádám, Pajor Tamás, Péterfy Gergely, Péterfy-Novák Éva, Szilágyi István, Tóth Krisztina, valamint Takács Zsuzsa, 2019 Aegon Művészeti Díjasa. A Margón találkozhat a közönség először a Libri irodalmi díjak nyerteseseivel. Az irodalmi programokon túl fellép a Rájátszás és Egyedi Péter egy szál gitáros estjeiből nagyzenekaros, fúvósokkal is kiegészülő izgalmas zenei kalandja, az MMAMT.

Valuska László a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója elmondta: "A magyar irodalom sokféleségét ünnepeljük a Margó Irodalmi Fesztiválon, amelyen különböző nézőpontokból közelítünk nyelvünkhöz és kultúránkhoz. Nemcsak az irodalom sokszínű, hanem az olvasók is, és örömteli számunkra, hogy minden évben egyre többen találjuk meg a közös nyelvet. Az olvasás folyamatos párbeszéd magunkkal és a hagyományainkkal. A Margón megjelennek olyan, az irodalomért és az olvasásért tevékenykedő közösségek is, mint a Poket és a Nincs Időm Olvasni Kihívás”.

A Margó Extra beszélgetés-sorozatában híres olvasókat mutatnak be idén is, hogy kiderüljön, milyen hatással volt Ónodi Eszter, Udvaros Dorottya, Molnár Áron (noÁr), Vekerdy Tamás vagy Bérczesi Robi (Hiperkarma) életére az irodalom. Az utóbbi két vendéggel  friss könyveikről is beszélgetnek.

Bodor Ádám hét elbeszélést írt végnapokra, Háy János saját irodalomtörténetén vezeti végig az érdeklődőket, Péterfy Gergely A golyó, amely megölte Puskint című új regényében arra keresi a választ, hogy lehetséges-e a szabadság a diktatúrák romjain, Lackfi János 365 friss, vidám vagy maróan szomorú történetet hoz a Margóra. Az Elefánt énekes-szövegírója, Szendrői Csaba első verseskötetét mutatja be zenei kísérettel, Fehér farkas című novelláskötetével jelentkezik Tóth Krisztina, akinek a szövegeiből több kisjátékfilm is készült, ezekből készülnek válogatással. Kötter Tamás egy gyermeki szorongás apró hazugságainak hatásait kutatja, Péterfy-Novák Éva új regényéből megtudhatjuk, hogyan válhat szörnyeteggé egy felnőtt, Ferdinandy György megosztja tapasztalatait azokról az időkről, amikor tanár volt a trópusokon, Nádasdy Ádám új, Jól láthatóan lógok itt című verseskötetét mutatja be.

A Margó vendége lesz Veronika H. Tóth, aki Viola Stern Fischerrel készített interjúiból írta meg A Mengele-lány című könyvet: egy szlovákiai magyar nő túlélte a rettegett Josef Mengele kísérleteit, négy koncentrációs tábort, és végül megszökött a nácik elől..

A Prágában élő, pszichiáterként dolgozó Svetlana Žuchová Yesim című kisregényével érkezik a fesztiválra: egy fiatal ausztriai emigráns török énekesnő egy terápia folyamán próbálja meg megérteni és elmondani a benne rejtőző, zavaró érzéseket.

A gyerekeké és a családoké lesz a Margó június 15-én, szombaton, amikor fellép Kardos-Horváth János gyerekzenekara, a Hahó Együttes, Varró Dani diafilmezni hív mindenkit. A Petőfi Irodalmi Múzeumban a 4-8 évesek számára rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak. A Szívünk rajta program keretében Kis-Várday Júliával utazhatnak az óvodások a rímek világába, majd megismerhetik Elmert, a kockás elefántot. Kézműves foglalkozás, édesség- és pacakészítés, vers- és meseírás várja a gyerekeket.

A Margó Irodalmi Fesztivál 5 napon keresztül 75 programmal várja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A Prae Kiadó két programmal lesz jelen a Margón. Június 14-én, pénteken délután 3 órakor bemutatkozik P. Horváth Tamás: A Zsolnay című regénye, majd 4 órakor Cserháti Éva A Sellő titka című krimijével lehet ismerkedni.

További információk:

margofeszt.hu
facebook.com/margofeszt
instagram.com/margofeszt
soundcloud/margofeszt
youtube.com/margofeszt

Fotók: Valuska Gábor

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés