bezár
 

film

2019. 05. 24.
Nagy várakozás előzi meg Abdellatif Kechiche visszatérését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy várakozás előzi meg Abdellatif Kechiche visszatérését Hat évvel az Adéle élete 1-2. fejezet című filmjének fődíja, majd zaklató botránya után érkezik ismét a cannes-i fesztiválra a tunéziai származású francia rendező Abdellatif Kechiche, akinek csütörtökön mutatják be a hivatalos versenyprogramban Mektoub, My Love: Intermezzo című szerelmes filmjét.

A filmről - amelynek első része 2017-ben a velencei fesztiválra kapott meghívást - egyetlen dolgot lehet tudni: az eredetileg négyórás változatot a rendező 3 óra 28 percre rövidítette. Előzetest, sajtfotót vagy egyéb információt azonban nem közölt róla sem a produkció, sem a fesztivál, amely este 10 órára időzítette a bemutatót és a sajtóvetítést is, "újabb sokkot" sejtetve a sokszor megbotránkoztató alkotásokkal jelentkező rendezőtől. 

Az életrajzi ihletésű Mektoub, My Love első része a szerelmi vágy születéséről és kiteljesedéséről szólt. A dél-franciaországi Sete nevű mediterrán kisvárosban játszódó történet főhősei az ott élő, illetve vakációzó fiatalok, akik napjaikat a tengerparton és a helyi szórakozóhelyeken egymással flörtölve töltik. 

Az alkotás Kechiche előző filmjeihez hasonlóan sokakat megbotránkoztatott, elsősorban amiatt, ahogy a szerelmi jelenetekben a rendező a színésznőit kiszolgáltatott helyzetekbe hozza, és a hollywoodi szexuális botrányok után elfogadhatatlan módon filmezi. 

A francia sajtó ugyanakkor üdvözölte a többségében kezdő színészek - Ophélie Bau, Shain Boumedine, Lou Luttiau, Alexia Chardard, valamint Hafsia Herzi és Salim Kechiouche játékát. Feltételezhetően a fiatal csapat alkotja majd a második rész szereplőgárdáját is.  

Abdellatif Kechiche visszatérését a fesztiválra mindenestre nagy várakozás előzi meg: 2013-ban ugyanis néhány nappal azután, hogy a zsűri az Arany Pálmát az Adéle élete 1-2. fejezet című filmért megosztva ítélte oda a rendezőnek és a két főszerepet alakító Léa Seydoux-nak és Adele Exarchopoulosnak, a két színésznő közleményben ítélte el a forgatás szerintük szörnyű körülményeit.

A rendező ellen  egy 29 éves nő panasza nyomán a közelmúltban vizsgálat is indult szexuális zaklatás gyanújával. Abdellatif Kechiche-t még nem hallgatták meg az ügyben. 

Az azóta világsztárrá vált két francia színésznő is megérkezett egyébként Cannes-ba hollywoodi kitérőik után, mindketten egy-egy francia versenyfilm főszerepét alakítják.

Léa Seydoux a francia Arnaud Desplechin Oh, Mercy! (Ah, könyörület!) című metafizikus thrillerének női főszerepét alakítja. Az egyik legszegényebb francia városban, a belga határhoz közeli Roubaix-ban játszódó film egy megtörtént gyilkosság nyomozásának történetét dolgozza fel, a felügyelőt alakító Roschdy Zemmel a főszerepben. Adele Exarchopoulos a pénteki versenyfilm, a Sybil egyik főszerepét alakítja, amelynek rendezője Justine Triet.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kettős interjú a Békeidő rendezőjével, Hajdu Szabolccsal és a film egyik meghatározó szereplőjével, Wrochna Fannival
Beszámoló a 10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál programjáról
Berlinale, 2020. február 20–március 1.
Corneliu Porumboiu: A hegyek szigete

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
A Lehetnék bárki című antológiáról
art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés