bezár
 

színház

2019. 05. 28.
Elkezdődött a szabadtéri színházi évad
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődött a szabadtéri színházi évad Gazdag programmal várják a közönséget az idén nyáron is a szabadtéri színházak, amelyek műsorán színházi bemutatók, táncprodukciók, koncertek és kiállítások szerepelnek.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a nyári színházi évad hétfői budapesti megnyitóján felidézte, hogy a Szabadtéri Színházak Szövetségét 22 éve hívták életre. Mint mondta, jól látszik, hogy azokban a városokban, ahol szabadtéri színházak működnek, a nyári idegenforgalom fellendül, azért választják ezeket a városokat a turisták, mert kulturális élményt is kapnak. Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar állam ezeknek az intézménynek működési támogatást nyújt. Emlékeztetett: a tao-támogatási rendszer kivezetése után létrehozott előadóművészeti többlettámogatási rendszer elsők között gondoskodott a szabadtéri színházakról. Tájékoztatása szerint a támogatás két részből áll. Az első az alaptevékenységre fordítható. Második lépcsőben pedig egy pályázati, célirányos feladatelosztási rendszerben nyújtanak támogatást, amelyre 22 témakörben pályázhatnak a színházak. Az első körben, az alapműködésre, a szövetség valamennyi tagja magasabb összeget kapott a 2017-ben igénybevett tao összegénél - mondta.

Szkéné színház

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a tavalyi évben tagjaik 42 új bemutatót hoztak létre, összesen 593 előadást tartottak és 328 ezer látogatót fogadtak, idén ez a szám várhatóan növekedni fog. Mint mondta, speciális helyszíneken működnek, amely már önmagában inspirációt ad, és akkor kínálnak színházi élményt, amikor más nem, hiszen a kőszínházak nagy része zárva tart. A szövetség 2007-ben alapította az Amfiteátrum díjat azzal a céllal, hogy elismerje azok munkáját, akik kiemelkedő teljesítményükkel sokat tettek a magyar szabadtéri színházi kultúráért. Az elismerést 2017-től, emlékezve a szövetség alapító elnökére, Gedeon József Amfiteátrum díjnak hívják. Elmondta: az elismerést Vidnyánszky Attilának ítélték oda, aki már 2004-től részt vett a szövetség tagszínházainak munkájában. Legtöbbször a Gyulai Várszínházban rendezett, de a Beregszászon, Gyulán, Debrecenben, vagy a Nemzeti Színházban létrehozott előadásaival eljutott a Kőszegi Várszínház, az Esztergomi Várszínház, a Szentendrei Teátrum, az Agria Nyári Játékok és a Szarvasi Vízi Színház színpadaira is. Vidnyánszky Attila a díjat átvéve elmondta: az idén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Csárdákirálynőt állítja színpadra, játsszanak Debrecenben, Szarvason, Gyulán, Kisvárdán, és Esztergomba készülnek a Csíksomlyói passióval. Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatójaként kiemelte: Ilovszky Béla színházi fotós 40 év ördögszekéren című kiállításával kezdik május 31-én az évadot, amelyben 4 bemutató látható, köztük a Csoportterápia című produkció. Kelemen Csaba, az Agria Nyári Játékok igazgatója elmondta: az idén 44 éves színház 44 előadással készül, köztük 5 bemutatóval, és húsz év után megújult az Egri csillagok című előadás.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta, hogy két nagyszabású előadást tűztek műsorra az idén: Szarka Gyula-Szálinger Balázs Zenta 1697. című rockoperája a zentai csatáról augusztus 14-én, míg a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című produkciója augusztus 19-én látható. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta: kétnapos programsorozattal hívják fel a figyelmet Weöres Sándor életművére, 15. alkalommal rendezik meg a nemzetközi Shakespeare Fesztivált, az Erdélyi Hét keretében pedig erdélyi színházak mutatkoznak be. Hozzátette: 70-80 program, köztük 5 bemutató várja a látogatókat. Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház igazgatója elmondta: a június 21. és 29. között megvalósuló 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján 9 nap alatt 30 produkciót láthat a közönség. Nagy Viktor, a Kultkikötő ügyvezetője elmondta: a 14 éve működő színház Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban van jelen, az idei évben a családi programok állnak a középpontba. Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: mintegy 130 programmal várják az érdeklődőket a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Három nagy nemzetközi társulat lép fel a fesztiválon, amelyre nyolc világsztár is érkezik. Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója kiemelte: az idén 50 éves színház 5 bemutatót tart. Vecsei H. Miklós, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője elmondta: az idei programban a Sztalker Csoport előadásai is láthatók lesznek, öt másik előadás és egy ősbemutató mellett.
 

Kép forrása: Zsámbéki Színházi Bázis

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről
Interjú Tompa Gáborral a különböző országokban szerzett tapasztalatairól, az oktatás és intézményvezetés örömeiről és nehézségeiről
Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
A Lehetnék bárki című antológiáról
Judd Apatow: Staten Island királya


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés