bezár
 

film

2019. 06. 01.
Elindult az OkosMozi
Ruben Brandt, a gyűjtő segít a művészeti oktatásban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A tavalyi év egyik legnagyobb sikere a kultfilmmé vált, Oscar-díjra jelölt magyar animációs film, a Ruben Brandt, a gyűjtő volt. A pörgős filmet sokan művészeti tudástárnak, akciófilmbe kódolt lexikonnak fogták fel, amely híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között.

A Ruben Brandt, a gyűjtő a benne felvillanó több mint 300 művészeti utalással egészen különleges élményt nyújt. Egy újságírói vélemény szerint a film akár helyettesíthetné az iskolai művészetoktatást. Ez adta az ötletet a most induló www.okosmozi.hu oldal létrehozásához, mely segít, hogy az élményből tanulás legyen, a tanulásból pedig élmény váljon.

A OkosMozi művészeti kódfejtésre hívja a fiatalokat. Az oldal a filmben Milorad Krstic rendező által újraértelmezett több mint 300 művészeti alkotásról és azok eredetijeiről hét kategóriába sorolva – Festmények, Szobrok, Filmek, Dizájn, Építészet, Zene és Cirkuszművészet  – közöl izgalmas tényeket és ismereteket, melyek segítségével jobban lehet érteni a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet, és amelyek a diákok kíváncsiságát is felkeltik a művészet iránt. Az oldal bevezetéséhez Kamarás Iván főszereplésével, László Marcell rendezésében készült, rövid, vlog stílusú kedvcsináló rávilágít arra, hogy a Ruben Brandt, a gyűjtő híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között.

Milorad Krstic, az animációs akció-thriller rendezője elmondta: „Nagy kihívás volt számomra úgy elkészíteni a több mint 300 híres festményt, épületet, tárgyat szerepeltető másfél órás filmet, hogy az piacképes is legyen, és élvezhető módon, izgalmasan mutassa be a művészetet még azok számára is, akik nem ismerik a filmben feltűnő műalkotásokat.”

Kurdy-Fehér János, a Ruben Brandt producere, az OkosMozi ötletadója hangsúlyozta: „Ez a tudástár a régi és a kortárs művészeteket köti össze a fiatalokkal és a trendi kommunikációs technikákkal és szokásokkal. 360 fokos rálátást biztosít a művészetre: a motívumok örökös vándorlásától a kreativitás erején át a művészet egyéni élvezetéig.” Az OkosMozi most a Rubent Brandt, a gyűjtő című film mélyrétegeit tárja fel, azonban bármilyen más film, színházi előadás, vagy irodalom is feldolgozható ebben a formában.

Az oldalhoz nyereményjáték is kapcsolódik: aki június 5-ig legalább hat helyes választ ad, értékes ajándékokat nyerhet. (Tárgynyereményre kizárólag a 12. életévüket betöltött, de 19. évesnél nem idősebb, általános vagy középiskolai tanulmányokat folytató természetes személy jogosult.)

Az OkosMozi támogatója az EMMI Kulturális Államtitkársága. Szakmai támogatói a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Ludwig Múzeum. Az OkosMozi eseménysorozat partnerei az Uránia Nemzeti Filmszínház – ahol iskolások számára a film ingyenes vetítései zajlanak –, valamint a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet.

 

Forrás: OkosMozi, Ruben Brandt, a gyűjtő

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés