bezár
 

zene

2019. 06. 08.
5. Budavári Bach Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
5. Budavári Bach Fesztivál Motetták, korálok és kantáták is megszólalnak az 5. Budavári Bach Fesztiválon június 10. és 20. között a Budavári Evangélikus Templomban.

A fesztiválon szóló- és kamarazenei koncertek, orgona-, szólócselló-, szólóhegedű- és gambaszonáták is elhangzanak. Az első koncerten, június 10-én a kórusirodalom csúcsát képező Bach-motetták közül kettőt is hallhat a közönség, a június 18-i kantátás koncerten olyan mű is felcsendül, amelyhez többmanuálos orgona szükséges. A hangszer oldalán Bán István karmester bécsi barokk zenekara, a Musica Vivax Wien és kiváló énekművészek fognak állni.

A fesztivál műsorában újítás, hogy a szólókoncerteken fiatal tehetségek kapnak lehetőséget megszólaltatni a barokk-orgonát. A rendezvény főtámogatója a Budavári Önkormányzat.


A reformáció 500 évfordulója alkalmából 2017-ben tartott emlékévében épült meg a Budavári Evangélikus Templomban hazánk legnagyobb barokk orgonája, melynek koncepcióját a templom orgonistája alkotta meg Johann Sebastian Bach feljegyzéseit alapul véve. Az unikális hangszert a Reformációi Emlékbizottság támogatásával a Pécsi Orgonaépítő manufaktúra építette meg, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szentelte fel és az orgona megálmodója, Bán István orgonaművész szólaltatta meg először.

Kép: www.wqxr.org

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés