bezár
 

zene

2019. 07. 24.
Zsidó Napok Kárpátalján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zsidó Napok Kárpátalján A Határtalan kultúra program keretében tartják meg a 3. Kárpátaljai Zsidó Napokat augusztus 1. és 4. között Beregszászon kulturális, köztük zenei programok széles választékával.

A fesztiválról a beregszászi magyar konzulátuson kedden tartott sajtótájékoztatón Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke azt mondta: az elmúlt évek beregszászi zsidó rendezvényeinek sikere is jelzi, hogy a Kárpátaljai Zsidó Napok számottevő kulturális esemény. 

Közép-Európában csak Magyarországon, mindenekelőtt Budapesten van nagyobb, 100-150 ezres zsidó tömb, ami a zsidó kultúrának és hagyományoknak a térségben történő megismertetését illetően nagy lehetőség, de egyben nagy felelősség is - hangoztatta. 

Ezt felismerve a Mazsihisz kidolgozott egy olyan programot, amely a változó világra nyitott sokszínű zsidóságról szól - tette hozzá. Kiemelte: mivel ez a zsidóság nyitott más kultúrák és vallások felé, az a feladatuk, hogy - a bizalomra alapozva, azt erősítve - hidakat építsenek a különböző nemzetek között. "A magyar zsidóság Kárpátalján rengeteg értéket teremtett a nem zsidókkal szimbiózisban élve, és nekünk ezeket az értékeket be kell mutatnunk a ma élő nemzedékeknek" - fűzte hozzá.

Heisler András köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a beregszászi konzulátusnak, a beregszászi Shalom Alapítványnak, hogy támogatják a rendezvényt.

Deák Andrea, a Határtalan kultúra program főszervezője elmondta, a Rákóczi-főiskola aulájában az augusztus 1-jei ünnepélyes megnyitón a Debrecen Dixieland Jazz Band klezmer dallamokat ad elő dixieland és dixieland melódiákat klezmer stílusban. Másnap a 20. század legszebb zsidó slágereiből ad elő válogatást Nógrádi Gergely főkántor és Teszter Nelli zongoraművész a beregszászi zsinagógában. 

Augusztus 3-án ugyanott Banda Pál gordonkaművész előadásában Johann Sebastian Bach művei hangzanak el Bach-szvitek a zsinagóga falai között címmel. Augusztus 4-én Zsenik a zsiniben címmel Müller Péter Sziámi és a munkácsi születésű Jávori Ferenc Fegya különleges produkciója tekinthető meg a zsinagógában, majd este Király Viktor és zenekara, a The Dreamers ad koncertet a beregszászi amfiteátrumban - ismertette.

Togyeriska Erika, a Shalom Alapítvány igazgatója köszönetet mondva a Mazsihisznek a szervezésért, hangoztatta: a fesztivál erősíti a helyi zsidó közösséget, kitárja a zsinagóga kapuit, és ezáltal közelebb viszi és megismerteti a zsidó kultúrát és vallást a tágabb kárpátaljai közösséggel.

A kép forrása: karpatinfo.net

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
Interjú Baráth Emőke énekművésszel a hazai és a külföldi éneklés hatásmechanizmusáról, koncerttermekről és operaszínpadokról, valamint marketinglehetőségekről
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés