bezár
 

zene

2019. 08. 02.
Fonós lemezek a nemzetközi világzenei toplista élén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fonós lemezek a nemzetközi világzenei toplista élén Egyedülálló sikert ért el a Fonó kiadó: augusztusban két lemeze vezeti a rangos nemzetközi világzenei listát, a World Music Charts Europe-ot (WMCE). Az első helyen a Boban Markovic Orkestar Mrak című albuma, a másodikon Lajkó Félix és a Volosi lemeze szerepel.

A Fonó Budai Zeneház csütörtöki közleménye szerint nemzetközi viszonylatban egy kiadónak sem sikerült eddig a világzenei toplista két vezető helyét megszereznie.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztettek arra, hogy a WMCE listáját 27 ország ötven rádiós világzenei szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónap elsején. 

Mint kiemelték, Boban Markovic és zenekara második hónapja szerepel az első helyen, ezt korábban csak egy hazai kiadványnak sikerült elérnie: 2013-ban Lajkó Félix Mező című albumának.

A listavezető szerb Boban Markovic Orkestar és a második helyre került magyar-lengyel közös produkció, a Lajkó Félix & Volosi mellett még egy magyar vonatkozású szereplője van a WMCE legfrissebb top 20-as listájának: a Romano Drom Give Me Wine című anyaga, amelyet a Riverboat kiadó jelentetett meg, a 18. helyen áll.

További felületek is az élvonalba sorolják a Fonó lemeztermését. Az elsősorban a régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts negyedéves listáját jelenleg Lajkó Félix & Volosi vezeti, és az első tízben a Fonó további két albuma szerepel: a Babra és a Meybahar (Abyss EP) debütáló lemeze. Közéjük ágyazódott be a Söndörgő Nyolc & nyolc című albuma, amelyet a zenekar saját kiadásban jelentetett meg. 

A világzenei piacon szintén meghatározó szereplő a Transglobal World Music Charts, amely augusztusban a Boban Markovic Orkestar lemezét a 7., Lajkó Félix & Volosiét a 32. helyre rangsorolta. Ezen a listán a Söndörgő a 25., a szintén a Fonó által gondozott album, Vaszi Levente és Vrencsán Anita Gyimesvölgyi népzene Kistelekről című korongja a 31., a Meszecsinka Állj bele a mélybe (Kiadó: CPL-Music) című munkája pedig a 37.

A közlemény kitér arra, hogy a világzenei piac vezető szaklapja, a londoni székhelyű Songlines az elmúlt évben a Fonó több lemezéről közölt kritikát, illetve két anyagot beválogatott a Top of the World kiemelt CD mellékletébe: a Cimbalom Brothers Brotherhood és a Boban Markovic Orkestar Mrak című lemezét.

Kép forrása: Wild Rooster

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Opera a karanténból: Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operája Párizsból
Green Day: Father of All Motherfuckers (2020)
Felsejlenek az emberi gesztusok Krúbi új lemezén

Más művészeti ágakról

Papolczy Péter (William Shakespeare, Szabó Lőrinc): Hogyne szeretnélek? Szonettek három hangra, Tilos az Á, 2019.
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A zenéért és a közönségért A zenéért és a közönségért
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
Interjú Hudi Lászlóval a Mozgó Ház Társulásról, munkamódszerekről, külföldi lehetőségekről
színház

Shakespeare járvány idején Shakespeare járvány idején
Gyulai Shakespeare Fesztivál 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés