bezár
 

film

2019. 08. 21.
Sztárvendégek a Film Maratonon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar Nemzeti Filmalap által szervezett 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton meghívására Budapestre érkezik Pierre Richard, Michael Nyman, Udo Kier, Johanna ter Steege és Magda Vásáryová.

Az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik díszvendége a világhírű francia filmsztár, Pierre Richard 1934-ben született, és kabarészínészként indult pályáján. Filmszínészként 34 éves korában mutatkozott be a Boldog Alexandre (1968) című filmben. A világhírt a Magas szőke férfi felemás cipőben (1972) című film hozta meg számára. Később a színészet mellett rendezőként is alkotott. Egyik legemlékezetesebb filmjének, a Félénk vagyok, de hódítani akarok (1978) című vígjátéknak egy személyben volt nem csak rendezője, de főszereplője is.

Fotó: Pauline Maillet

A nyolcvanas években olyan nagy sikerű filmekben tűnt fel, mint a Balfácán (1981) és a Balekok (1983). A kilencvenes évek jelentős filmjei az Álmodni mindig lehet (1991) és a Fejjel a falnak (1997) voltak, legutóbb pedig 2017-ben A magas ősz férfi társat keres című alkotásban láthattuk.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton idei témája a film és a zene kapcsolata, a világhírű zeneszerző Michael Nyman is Budapestre érkezik. Michael Nyman az 1980-as évek óta meghatározó alakja a filmművészetnek. Leghíresebb munkáit Peter Greenaway partnereként készítette, összesen tizenegy filmben dolgoztak együtt, többek között A rajzoló szerződése (1982) és A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője (1989) című produkciókban.

Későbbi munkái közül világhírű lett például a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke (r.: Jane Campion, 1993) és a Gattaca (r.: Andrew Niccol, 1997). Michael Nyman rendszeresen komponál zenét némafilmekhez, de színdarabok és operák is fűződnek a nevéhez.

Fotó: Isabella De Maddalena

A Budapesti Klasszikus Film Maraton meghívására Budapestre érkezik az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb német színésze, Udo Kier is. A világhírű művész a magyar filmtörténet meghatározó alakja. Udo Kier 1944-ben Kölnben született. Filmes karrierje az Út Saint-Tropez felé (1966) című rövidfilmben kezdődött. Szerepelt Fassbinder (Berlin, Alexanderplatz, 1980), Dario Argento (Sóhajok, 1977), Lars von Trier (Hullámtörés, 1996, A birodalom, 1994-1997, Melankólia, 2011) és Gus van Saint (Otthonom, Idaho, 1991) filmjeiben is. De számos akciófilmben és vígjátékban is szerepelt. című világhírű filmjében is játszott.

Magyarországon 1979-ben indult el Udo Kier karrierje. Bódy Gáborral először két tévéfilmben, a Katonákban és a Krétakörben dolgozott, majd eljátszotta Tóth Lászlót, a tragikus tudós-költőt a Psyché (1980) című kultikus filmben. Jancsó Miklós két alkotásában is szerepelt, a Magyar rapszódiában (1979) és az Allegro Barbaróban (1979).

A Budapesti Klasszikus Film Maraton sztárvendége lesz Johanna ter Steege holland színésznő is. Miután elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb női mellékszereplőjének járó díját, sorra keresték fel elismert külföldi rendezők. Robert Altman 1990-ben kérte fel a Vincent és Theo című filmjére. Johanna ter Steege, Udo Kierhez hasonlóan, több szállal kötődik a magyar filmművészethez.

Kétszer dolgozott Szabó István Oscar-díjas magyar rendezővel, először a Találkozás Vénusszal (1991), majd az Édes Emma, drága Böbe (1992) című filmek szereplőjeként. Az elmúlt években Török Ferenc Isztambul (2011) és Kenyeres Bálint Tegnap (2018) című filmjeiben láthatta a közönség.

A Budapesti Klasszikus Film Maratont a hazai közönség egyik kedvence, Magda Vásáryová színésznő is megtiszteli jelenlétével. Magda Vásáryová a csehszlovák új hullám egyik kulcsfigurája, Jirí Menzel Sörgyári capriccio (1981) című alkotásával lett világhírű.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nora Fingscheidt: Kontroll nélkül
Háttérinterjú Osváth Gáborral a fiatal magyar filmről, pályakezdésekről, motivációról
Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Frédéric Tellier: A tűzön át

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés