bezár
 

art&design

2019. 08. 22.
Á-tól Z-ig: Művészek a klímatudatosságért
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Á-tól Z-ig: Művészek a klímatudatosságért A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyet Áfra János és Závada Péter azért indítottak el, hogy a magyar írók, költők, képzőművészek, filmesek, táncosok, zenészek, slammerek és színészek közreműködésével minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófa és az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára, valamint hogy reflexív és reaktív platformot teremtsenek a közös problémák és a megoldási lehetőségek megvitatására. A prae.hu művészeti portált a szervezők értesítették.

A klímaváltozás realitás, ebben ma már minden komolyan vehető tudós és szakember egyetért. Vitatott kérdés azonban, hogy az egyre fenyegetőbbé váló katasztrófát meg tudjuk-e fékezni, vagy legalább le tudjuk-e lassítani, és ha igen, milyen eszközökkel? Mennyit tehetnek a nagyvállalatok és mennyit a magánember? Tényleg a természetet óvjuk, vagy csak a saját irhánkat mentjük, mikor környezetvédelemről beszélünk? Vajon megvalósítható utópia a fenntartható, nem növekedő gazdaság? 

A tudományos előrejelzések sötét képet festenek: ha nem csökkentjük drasztikusan a szén-dioxid-kibocsátást az elkövetkező tíz évben, a Föld bizonyos területei lakhatatlanná válnak. A kapitalista nagyvállalatok szabályozása nélkül nem érhető el jelentős változás, és az nem megoldás, hogy a cégek a kormányokkal karöltve a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása helyett az egyes fogyasztókra hárítják az ökológiai lábnyom csökkentésének felelősségét. Az állami szabályozás mellett a piaci kereslet befolyásolásával mégiscsak hathatunk a cégek üzletpolitikájára. Ha nem vásároljuk meg a környezetszennyező termékeket, nem lesz kinek eladni őket. Ez egy apró lépés, ami nem helyettesíti a tömeges nyomásgyakorlást, de ennyit mindenképp meg kell tenni mikrokörnyezetünk élhetőbbé tétele érdekében.  

Fotó: Olafur Eliasson

Mindenki úgy hívja föl a figyelmet a klímakatasztrófára, ahogy tudja. A művészek a munkájukkal képesek a legszélesebb körben hatni. A Művészek a klímatudatosságért nevű projekt célja, hogy minél több terület képviselői fejezzék ki gondolataikat, érzéseiket az ökokrízissel kapcsolatban, és csatlakozzanak a mozgalomhoz. Fontos cél az általános felvilágosítás és a tudatosságra nevelés.

A szervezők először a szépírókat szólították meg, hogy vegyenek részt egy felolvasáson saját, valamelyest a témához kapcsolható verseik, prózáik előadásával. Helyszín: Budapest, Trafó Kortárs Művészetek Háza, időpont: 2019. szeptember 19. (csütörtök), 20 óra. Felolvasnak: Áfra János, Bende Tamás, Fenyvesi Orsolya, Ferencz Mónika, Izsó Zita, Kerber Balázs, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Terék Anna, Varga Zoltán Tamás, Závada Péter. A felolvasás mellett egy a klímakrízissel foglalkozó kerekasztal-beszélgetés is megvalósul Horváth Márk és Lovász Ádám filozófusok részvételével. A programra a belépés ingyenes, viszont a szervezők minden vendégtől azt kérik, hogy egy klímatudatos fogadalommal távozzanak az estről. A tervek szerint később további programok valósulnak meg az ország más városaiban is, illetve a társművészetek képviselőinek bevonásával.

Fotó: Robert Smithson

A Facebookon kihívás indul: a csatlakozók egy-egy rövid videóban vagy szövegesen fogalmazhatják meg saját személyes vállalásukat, amely bármilyen apróságra vonatkozhat (pl.: nem veszek palackozott termékeket; nem eszem olyan helyen, ahol műanyag tányérban szolgálják fel az ételt; vászon szatyorral vásárolok és nem fogadom el a boltokban a műanyag zacskókat; mostantól nem dohányzom; kimegyek tüntetni a karbonsemlegességért). Aki gondolja, egy saját vagy mástól származó, a témához kapcsolódó mű prezentálásával teheti izgalmasabbá a videót/kiírást. A terv szerint minden kihívott két-három újabb (nem feltétlen művész) ismerőst szólít meg, hogy ők is vigyék tovább a láncot, remélhetőleg ezzel az apró gesztussal is klímatudatosabbá téve környezetüket. 

A szervezők hosszabb távú célja egy petíció megfogalmazása, amelyben a csoport tagjai megfogalmazzák elvárásaikat a hatalmi pozícióban lévő szervek (politikai erők, cégek, intézmények, fesztiválok stb.) képviselői irányába. A petícióhoz bármely művészeti ág képviselője csatlakozhat majd a megadott regisztrációs linken.

Forrás: Művészek a klímatudatosságért

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés