bezár
 

film

2019. 08. 22.
Rövidfilm készült Mansfeld Péterről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rövidfilm készült Mansfeld Péterről Mansfeld Péter emlékét idézi fel a totalitárius diktatúrák áldozatainak pénteki európai emléknapja alkalmából készített, a magyar közszolgálati televízióban is levetítendő rövidfilmek egyike. Az európai totalitárius rendszerek nevében elkövetett erőszak és üldöztetés elszenvedőinek sorsát felidéző, az ENSR kezdeményezésére készített videókat több európai közszolgálati televíziócsatorna is a műsorára tűzi. 

Az Emlékezz! Augusztus 23. elnevezésű társadalmi kampány keretében az 1956-os magyar forradalom legfiatalabb áldozata, Mansfeld Péter sorsát felidéző videó mellett bemutatják az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban megismerkedő szerelmespárról, a zsidó Mala Zimetbaumról és a lengyel Edek Galinskiről szóló videót. Ismertetik a német-zsidó származású, litvániai Juliana Zarchinak a történetét is, akinek az életére a náci és a szovjet rezsim egyaránt rányomta bélyegét.

A 20. századi totalitárius rendszerek és ellenállási mozgalmak kutatásával, valamint az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztéssel foglalkozó, közép-európai hálózatként működő, varsói székhelyű ENSR társadalmi kampányával a korábbi évekhez hasonlóan bekapcsolódik az emléknap alkalmából szervezett eseménysorozatba.

A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját 2011 óta tartják, augusztus 23-án, arra emlékezve, hogy 1939-ben ezen a napon írták alá a sztálini Szovjetunió és a hitleri Németország közötti megegyezést, a Molotov-Ribbentrop-paktumot. A paktum német és szovjet érdekszférára osztotta fel Kelet-Európát, ami meghatározta a háború kitörését követő megszállási övezeteket, és később hatással volt a háború utáni európai rendezésre is.

A kép forrása: eorsilaszlo.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés