bezár
 

film

2019. 08. 28.
Második alkalommal filmnapok Győrben
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Második alkalommal filmnapok Győrben Második alkalommal rendezik meg az ingyenes Győri Filmnapokat szeptember 5. és 8. között három helyszínen, a filmvetítések mellett koncerteket és közönségtalálkozókat is tartanak.  

Fekete Dávid alpolgármester elmondta, hogy a közönségfilmektől kezdve az animációs és underground filmeken át a klasszikusokig minden megtalálható lesz a kínálatban. Az előző évhez hasonlóan ezúttal is a Széchenyi tér, a Rómer Ház és a Szent László Látogatóközpont ad otthont az eseménynek. 

Kiemelte, hogy péntek este a Széchenyi téren mutatják be Magyarországon először az 1934-ben készült Meseautó digitálisan felújított változatát, a budapesti bemutató másnap lesz. Az est zárásaként a Happy Dixieland Band zenél.

Szombaton mutatják be A tanú című film eredeti, 1969-ben készült, cenzúrázatlan változatát, Reisz Gábor Rossz versek című drámáját és a Ruben Brandt, a gyűjtő című thrillert. Közben közönségtalálkozót tartanak, ahol Reisz Gáborral és Csorba Lóránttal, a Lóci játszik zenekar frontemberével lehet beszélgetni. 

Augusztus 8-án, vasárnap délután az 1983-ban készült Vízipók, csodapók és az 1986-ban készült Macskafogó című film felújított változatát vetítik, este pedig Dobó Kata Kölcsönlakás című vígjátékát mutatják be. A vetítés előtt közönségtalálkozót tartanak a film egyik szereplőjével, Szabó Simonnal. 

A Rómer Házban augusztus 5-én délután a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című thrillert mutatják be Schwechtje Mihály rendezésében - mondta el Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. A vetítés után beszélgetést tartanak a film két szereplőjével, Herr Szilviával és Rácz Dáviddal. Később az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című drámát vetítik. 

Aznap nyílik 13+1 címmel Kazsik Marcell grafikusművész plakátkiállítása, emellett lesz diavetítés felnőtteknek és improvizációs est. A Magyar Ispitában az 1969-es év magyar és nemzetközi filmjeinek magyar nyelvű plakátjaiból nyílik kiállítás, ahol egyebek mellett A tanú című film egy eredeti plakátja is látható lesz. 

Pénteken A Rómer Házban az Ida című lengyel-dán drámát és a Hidegháború című, lengyel-francia-angol romantikus drámát vetítik, este pedig a Captain Knuckles & DJ Sobek zenél. 

Szombaton diafilmeket vetítenek gyermekeknek, bemutatják A tolonc című némafilmet a Hoppáré zenekar közreműködésével, az Őfelsége pincére voltam című cseh és szlovák romantikus vígjátékot, a Hétvégi ház eladó című cseh drámát, valamint epizódokat vetítenek a Szellemvárosok című sorozatból, amely elhagyott városokkal, falvakkal, magyar-szovjet laktanyákkal, bunkerekkel és egyéb elfeledett épületekkel, járművekkel foglalkozik. 

Vasárnap német nyelvű diafilmeket vetítenek gyermekeknek, majd az Apró mesék című magyar történelmi filmet, amely után közönségtalálkozót tartanak Szász Attila rendezővel és Kerekes Vica főszereplővel. Bemutatják a Heten, mint a gonoszok című, 1943-ban készült magyar vígjátékot, a Halálos tavasz és a Toprini nász című, 1939-ben készült filmeket. 

Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója elmondta, hogy a filmművészet ismereteket is átad a szórakoztatás mellett, ezért olyan filmeket és kísérőprogramokat válogattak össze, amelyek az emberre, a természetre és az épített környezetre hívják fel a figyelmet. 

Pénteken nyílik Borsos Miklós 77 grafikai alkotásából az Íme az Ember című kiállítás, majd ismeretterjesztő filmet vetítenek, amely a British Museum legújabb, Hokuszai című kiállítását, valamint Hokuszai Kacusika, az egyik leghíresebb japán képzőművész életét és munkásságát mutatja be. 

Másnap Az ember tragédiája című animációs filmet vetítik, majd Jankovics Marcell rendező részvételével közönségtalálkozót tartanak. Vasárnap A püspök reggelije címmel vetítenek egy magyar-román dokumentumfilmet, amely Márton Áron püspök első ötven évét ismerteti. Később a pápai bazilikákról láthat a közönség egy olasz dokumentumfilmet, végül Török Zoltán A fehér szarvas című dokumentumfilmjét.

Kép forrása: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horvát Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre
Ultraviolet a Netflixen 
Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával
Lóth Balázs: Pesti balhé

Más művészeti ágakról

gyerek

Van Művészi Vénád?
Pályázat középiskolásoknak
irodalom

Kabaiak a horizonton Kabaiak a horizonton
A Kabai fivérek kötetbemutatója a Kis Présházban
art&design

A hely és a tárgy szimfóniája A hely és a tárgy szimfóniája
Élménybeszámoló a Kiscelli Múzeum „Ragyogj!” című kiállításáról
art&design

Vallás, mint társadalmi tudat Vallás, mint társadalmi tudat
Vendég+látás kiállítás Pannonhalmán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés