bezár
 

zene

2009. 05. 21.
Közszolgálatiság, Z-felvételek, megújult honlap
Az MR Zenei Együttesek 2009/10-es koncertévada
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közszolgálatiság, Z-felvételek, megújult honlap Két éve zajló ­– konfliktusoktól sem mentes – átalakulás végére tesz pontot a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek 2009/10-es koncertévadja: a kikristályosodott stratégia hat bérletben, négy koncertsorozatban és számos bérleten kívüli előadásban ölt testet. Az összesen 164 produkciót az együttesek vezetői ismertették.

Cseh Gabriella, a Magyar Rádió ügyvezető igazgatója az MR Szimfonikusok, MR Énekkar és MR Gyermekkórus hármas küldetéséről beszélt. Az együttesek céljai közül kiemelkedik a műsor- és tartalomszolgáltatás a rádió számára; másodsorban közszolgálatot látnak el, amennyiben a lehető legszélesebb rétegeket kívánnak megszólítani, s nem utolsósorban magas színvonalú produkciókat hoznak létre, különös tekintettel a magyar és nemzetközi kortárs zenére. Boldoghy Kummert Péter menedzserigazgató utalt arra is, hogy a közszolgálatiság jegyében jelentősen csökkentették az MR Zenei Együttesek koncertjeire szóló jegyek és bérletek árait.

A 2009-2010-es évad öt ősbemutatója, öt magyarországi bemutatója, 41 "Z"-felvétele (olyan mű, amit először rögzít a Rádió) és mintegy 160 produkciója e stratégia fényében született meg, és kidolgozásában kiemelt szerep jutott a zenekar és az énekkar élére tavaly megválasztott vezetőknek, Somos Csaba karnagynak és Stephen d’Agostino karmesternek.

Stephen d'Agostino (Fotó: Bulla Bea)

Az amerikai származású vezető karmester a zenekar repertorjának frissítését tekinti kiemelt feladatának. A jövő évi koncerteken számos amerikai, vagy amerikai vonatkozásű szimfonikus művet adnak elő. Hosszú idő után újra adnak kamara- és szólókoncerteket a zenekar szólistái az MR Márványtermében és a Nemzeti Múzeumban.

Somos Csaba vezetésével az énekkar fennállásának 60. évfordulója előtt tiszteleg. A jubileumi koncerten a kórus korábbi karnagyai: Sapszon Ferenc, Erdei Péter és Strausz Kálmán is vezényelnek majd, és ez alkalomból mutatják be Orbán György az MR Zenei Együttesek felkérésére komponált oratóriumát.

Thész Gabriella az állandóan változó összetételű gyermekkórussal összefüggő pedagógiai kihívásokról és lehetőségekről beszélt, de nem titkolta afölötti örömét, hogy az énekkar számos hazai és rangos külföldi meghívásnak tehetett és tesz eleget. A zenei vezetők továbbá az ifjúsági koncertsorozat (Zenebeszéd), valamint az amatőr muzsikusokat közös zenélésre invitáló kezdeményezés (Üljön mellénk!) egyedülálló jelentőségét hangsúlyozták.

Nem csak egymással, de több produkcióban a Nemzeti Színházzal és a Művészetek Palotájával is közreműködnek a rádió zenei együttesei: a Szimfonikusok az eddigiekhez hasonlóan 2010-ig bizonyosan a Budapesti Wagner Napok rezidens zenekara lesz, a gyerekkar pedig az idei Parsifalban vesz részt Fischer Ádám meghívására. A jövő évi sorozat újdonsága, hogy a fesztivál lezárásaként a zenekar Stephen d’Agostino vezényletével Lorin Maazel The Ring Without Words című, a Wagner-operák zenekari részeiből összeállított szvitjét játssza, ­ - mint a karmester tréfásan fogalmazott -azokra tekintettel, akik a zenedrámák hossza, vagy a sajátos Wagner-éneklésmód miatt maradnak távol az évről évre egyre sikeresebb sorozattól.  Emellett 25 alkalommal játszanak a Nemzeti Színházban az Alföldi Róbert által rendezett János vitézben.

Az együttesek stratégiájával, továbbá a bérletekkel és a programokkal kapcsolatos részletes információkat a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek új honlapján, a http://www.mrze.hu oldalon találhatják meg.

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés