bezár
 

építészet

2019. 10. 01.
Elindult a tízéves FUGA jubileumi rendezvénysorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elindult a tízéves FUGA jubileumi rendezvénysorozata Hétfőtől egyhetes fesztivállal ünnepli alapításának tizedik évfordulóját a FUGA Budapesti Építészeti Központ.

Balázs Mihály építész, a FUGA ötletgazdája a fesztivál hétfő esti megnyitóján felidézte: építésztársaival egy olyan házat szerettek volna kigondolni, ahol megmutathatja magát, kiállításokat, beszélgetéseket szervezhet az építészek közössége. Létrehozni valószínűleg könnyebb volt, mint működtetni, de az elmúlt tíz év visszaigazolta ezt a gondolatot: építészek, nem építészek, budapestiek, vidékiek, turisták egyaránt rátalálnak a FUGA programjaira - összegzett.

Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara (BÉK) korábbi elnöke hozzátette: egy 2007-es elnökségi ülésen született meg egy ilyen központ első ötlete, Balázs Mihállyal és másokkal ekkor indították el a kezdeményezést. Az V. kerület akkori vezetése nyitott volt az ötletre, és bérbe adta az ingatlant a FUGA céljaira. A kétéves felújítás után pályázaton választották ki a FUGA nevet, majd az induló központ igazgatóját, az intézményt azóta is vezető Nagy Bálintot - emlékeztetett Bálint Imre. Csapó Balázs, a BÉK jelenlegi elnöke hangsúlyozta: "ez a hely mindaz, ami az építészkamarából kimaradt: egy olyan nyitott kulturális közeg, ahová mindenki be tud találni, ami mindenkihez elér". Mint kiemelte, az intézmény tízéves jubileumát fantasztikus rendezvénysorozat ünnepli.

Nagy Bálint, a FUGA kreatív igazgatója és Somogyi Krisztina, az Építészfórum egyik főszerkesztője elmondták, hogy A FUGA 10 éve címmel még ebben az évben képes interjúkötet, egyfajta szubjektív válogatás jelenik meg az elmúlt tíz év mintegy 3100 rendezvényéből.

A hétfőn kezdődött, egyhetes fesztiválon a FUGA előadásokkal, nemzetközi konferenciával, kiállításokkal és beszélgetésekkel várja a látogatókat, esténként zenével vagy irodalmi programmal zárják a napot.

Szombaton és vasárnap rendezik meg a Budapesti Építészeti Központ első árverését, majd október 7-én, az építészet világnapján a FUGA öt új kiállítással kezdi el a következő tíz évet.
 

Fotó a FUGA jóvoltából.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017

Más művészeti ágakról

Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
Fischer Iván változata A Müpában
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés