bezár
 

építészet

2019. 10. 01.
Elindult a tízéves FUGA jubileumi rendezvénysorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elindult a tízéves FUGA jubileumi rendezvénysorozata Hétfőtől egyhetes fesztivállal ünnepli alapításának tizedik évfordulóját a FUGA Budapesti Építészeti Központ.

Balázs Mihály építész, a FUGA ötletgazdája a fesztivál hétfő esti megnyitóján felidézte: építésztársaival egy olyan házat szerettek volna kigondolni, ahol megmutathatja magát, kiállításokat, beszélgetéseket szervezhet az építészek közössége. Létrehozni valószínűleg könnyebb volt, mint működtetni, de az elmúlt tíz év visszaigazolta ezt a gondolatot: építészek, nem építészek, budapestiek, vidékiek, turisták egyaránt rátalálnak a FUGA programjaira - összegzett.

Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara (BÉK) korábbi elnöke hozzátette: egy 2007-es elnökségi ülésen született meg egy ilyen központ első ötlete, Balázs Mihállyal és másokkal ekkor indították el a kezdeményezést. Az V. kerület akkori vezetése nyitott volt az ötletre, és bérbe adta az ingatlant a FUGA céljaira. A kétéves felújítás után pályázaton választották ki a FUGA nevet, majd az induló központ igazgatóját, az intézményt azóta is vezető Nagy Bálintot - emlékeztetett Bálint Imre. Csapó Balázs, a BÉK jelenlegi elnöke hangsúlyozta: "ez a hely mindaz, ami az építészkamarából kimaradt: egy olyan nyitott kulturális közeg, ahová mindenki be tud találni, ami mindenkihez elér". Mint kiemelte, az intézmény tízéves jubileumát fantasztikus rendezvénysorozat ünnepli.

Nagy Bálint, a FUGA kreatív igazgatója és Somogyi Krisztina, az Építészfórum egyik főszerkesztője elmondták, hogy A FUGA 10 éve címmel még ebben az évben képes interjúkötet, egyfajta szubjektív válogatás jelenik meg az elmúlt tíz év mintegy 3100 rendezvényéből.

HIRDETÉS

banner

A hétfőn kezdődött, egyhetes fesztiválon a FUGA előadásokkal, nemzetközi konferenciával, kiállításokkal és beszélgetésekkel várja a látogatókat, esténként zenével vagy irodalmi programmal zárják a napot.

Szombaton és vasárnap rendezik meg a Budapesti Építészeti Központ első árverését, majd október 7-én, az építészet világnapján a FUGA öt új kiállítással kezdi el a következő tíz évet.
 

Fotó a FUGA jóvoltából.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

A többléptékű város nyomában A többléptékű város nyomában
Smart city és azon túl
építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában
építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

(K) mint Kukorelly (K) mint Kukorelly
Cé cé cé pé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé, Budapest, Kalligram, 2019
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
Claudio Monteverdi: Poppea megkoronázása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés