bezár
 

art&design

2019. 10. 12.
Megnyílt a Budapesti Illusztrációs Fesztivál egyik fő kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a Budapesti Illusztrációs Fesztivál egyik fő kiállítása A Magyar Képzőművészeti Egyetemen pénteken megnyílt az első Budapesti Illusztrációs Fesztivál egyik fő tárlata. A szombattól látogatható kiállításon a tavasszal meghirdetett illusztrációs pályázatra érkezett alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők.

A felhívásra mintegy kétszáz alkotó több mint 2500 pályaműve érkezett be, szabadon választott régi vagy kortárs, külföldi vagy magyar szerzők írásaihoz készült illusztrációk, vers, novella, regény, mese, publicisztika, gyermek- és ifjúsági irodalomhoz készült művek. Ebből választotta ki a zsűri azt a mintegy 220 művet, amelyek a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében október 30-ig megtekinthetők.

Az illusztráció a legdemokratikusabb grafikai műfaj, amely minden életkorú néző számára hozzáférhetővé és élvezhetővé teszi a képzőművészetet - fogalmazott a kiállításról Révész Emese művészettörténész, a fesztivál egyik főszervezője. Mint a közlemény kiemelte, az illusztráció világszerte az egyik legprosperálóbb grafikai műfaj, amit pályázatok és fesztiválok sora bizonyít. Idén ősszel a Graphifest keretében első alkalommal rendezik meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált, amelynek célja, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket.

A kommüniké idézte Herbszt László illusztrátort, a fesztivál egyik főszervezőjét, aki elmondta: nem titkolt szándékuk ösztönözni a hazai irodalmi illusztrációt, láthatóvá tenni a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálni a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is.

HIRDETÉS

banner

A pályázat nyertesei közül a Móra Ferenc Könyvkiadó fődíját Grela Alexandra; a fesztivál tudományos illusztrációs díját Kószó Gréta; a Csimota Kiadótól a legjobb "silent book" elismerést Jásdi Júlia; a Pozsonyi Pagony Kiadó legjobb pályakezdő illusztrátori díját Turi Lilla; az olaszországi, Sármedei Nemzetközi Illusztrációs Iskola Stepan Zavrel alapítványának két ösztöndíját pedig Gollowitzer Szabina és Kindli Csenge kapta.

A fesztivál másik fő tárlata, amelyen különállóan mutatják be az évfordulós szerzők - Ady Endre, Csáth Géza és Örkény István - irodalmi műveire készült legjobb hatvan illusztrációt, október 16-án nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A két fő tárlatot számos egyéb szakmai program kíséri. Ezek sorában október 14-én a Magyar Képzőművészeti Egyetemen workshopot rendeznek Jakub Plachy cseh illusztrátorral, október 29-én a KREA Művészeti Iskolában 12 világ címmel kortárs cseh gyermekkönyv-illusztrációkat lehet megtekinteni, a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig konferencia és szakmai nap lesz a könyvillusztrációról. November 8-tól december 17-ig a D17 Galériában a japán Satoe Tone illusztrációi láthatóak.
 

Kép: https://www.facebook.com/pg/graphifest/photos/?ref=page_internal

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
art&design

Pluszt adni a történetekhez Pluszt adni a történetekhez
Interjú Futaki Attila képregényrajzolóval a képregény műfajról, az alkotás folyamatáról, a különböző műfajok viszonyáról
art&design

A kivi ízű sárga C betű A kivi ízű sárga C betű
Látni a hangokat és ízlelni a színeket: a szinesztézia egy neurológiai jelenség, amely időről-időre inspirálta legnagyobb művészeinket

Más művészeti ágakról

Kamaszlélektan szépirodalmi köntösben
Színház a karanténból: Milo Rau LENIN című előadásáról
Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről
Kettős interjú a Békeidő rendezőjével, Hajdu Szabolccsal és a film egyik meghatározó szereplőjével, Wrochna Fannival


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés