bezár
 

építészet

2019. 10. 20.
Az építészeti makett él és virul
Beszámoló az V. Építészeti Makett Fesztivál megnyitójáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt az V. Építészeti Makett Fesztivál a Kortárs Építészeti Központban. A háromnapos rendezvény azt a kérdést járja körül, hogy  a digitális tervezés korában milyen szerepet játszhatnak a fizikailag megformált makettek. A kiállítás megnyitóján megtudhattuk, hogy sokfélét és fontosat.

A tárlatvezetéssel egybekötött megnyitón Kádár Tamás arról kérdezte a kiállító irodák képviselőit, milyen pluszt ad hozzá a tervezés folyamatához egy kézzel fogható makett. Dobos Bence, az Archikon stúdió építésze például elmondta, hogy az Albertfalvi Közösségi Ház tervezésekor a helyi közösség bevonásával dolgoztak, és a laikusok számára egy makett sokkal többet mondott egy három dimenziós szimulációnál. De azt is megtudhattuk, hogy az iroda többnyire belső használatra készít maketteket, az alapanyag pedig akár egy pizzásdoboz is lehet.

Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója a liget átalakítását megjelenítő terepasztalt mutatta be. Elmondása szerint számos külföldi vendég körbevezetésekor segített, hogy nemcsak az építkezéseket, hanem a várható végeredményt is be lehetett mutatni. De talán ennél is fontosabb, hogy a tervezésbe bevont civilekkel is segítette a kommunikációt a terepasztal.

A kiállítás legmodernebb darabja a Csepel Műveket, Budapest legnagyobb barnamezős területét bemutató interaktív modell. A CityScope program LEGO-kockákkal és különböző fényekkel mutatja meg, hogy bizonyos átalakítások hogyan befolyásolnák a környezetet: egy új raktár kialakításakor például piros fény jelzi az utak megnövekvő terhelését. Egy vasárnapi workshopon minden érdeklődő megismerheti a program működését.

HIRDETÉS

banner

A több, mint húsz kiállított makett más alkalmazási lehetőségeket is bemutat, az oktatástól a döntéselőkészítésig. A kiállítás ezen a hétvégén, október 18. és 20. között tekinthető meg a KÉK Bartók Béla úti központjában. 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Ittzés Ambrus --


További írások a rovatból

építészet

Mi lesz velünk, szomszéd? Mi lesz velünk, szomszéd?
Lényegi kérdések, költői válaszok
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.
építészet

Így fedezd fel az épületeket díszítő geometriát! Így fedezd fel az épületeket díszítő geometriát!
Különutak - Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

Más művészeti ágakról

Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
The Lazys: Tropical Hazards (2018)
színház

Ordító sokaság Ordító sokaság
Színház a karanténból: Jane Eyre színházban és neten 2 in 1


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés