bezár
 

film

2019. 10. 20.
Az Arany Pálma-díjas Élősködőkkel nyit a 12. Koreai Filmfesztivál
Idén 100 éves a koreai mozi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 25. és 31. között négy városban összesen 25 dél-koreai alkotással várja az érdeklődőket a 12. Koreai Filmfesztivál. Az egyhetes fesztiválon a legújabb kasszasikerek mellett Magyarországon hivatalosan nem forgalmazott friss filmeket és – a koreai mozi 100. születésnapja apropóján – nehezen hozzáférhető filmtörténeti alapműveket is műsorra tűznek.

Kiugróan izgalmas nyitódarabbal indítják útjára a filmfesztivált a szervezők, Bong Joon-ho társadalmi szatírája, az Élősködők idén a Cannes-i Fesztivál fődíját is elnyerte. Ez az első alkalom, hogy koreai alkotásnak ítélték az Arany Pálma díját, de a film esélyes lehet az Oscar-verseny legjobb nemzetközi nevezettjeinek döntőjébe is bekerülni. Egy félszuterénben élő, munkanélküli család tagjai pazar tervet dolgoznak ki a meggazdagodásra, egyikük magántanárként a jómódú Pak család életébe férkőzik. A lehetőség azonban nemcsak a fiú szerencséjét hozza magával, de szerencsétlenségek megállíthatatlan sorát is elindítja. Az akasztófahumorral átitatott, kényes témájú filmeket jegyző dél-koreai rendező, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után visszatért hazájába. Ennek eredménye az Élősködők, ez a fanyar hangvételű, meglepő fordulatokkal teli fekete komédia a szociális egyenlőtlenségek okozta feszültségekről. Az Élősködők hazai forgalmazója a Mozinet.

Az Élősködők mellett a rendező több filmje is szerepel a fesztiválon. Az Arcok szekció, amely Korea nagy hatású filmkészítőinek egyikét mutatja be, 2019-ben Bong Joon-ho életművével foglalkozik. A szekcióban szerepel Korea minden idők legnagyobb bevételét hozó 2006-os szörnyfilmje, A gazdatest, a szintén Cannes-ban bemutatott Anya és egy 2003-as valós történeten alapuló thrillere, A halál jele is, amely az elmúlt hetekben ismét a közbeszéd tárgya lett, miután sikerült azonosítani a 30 éve keresett sorozatgyilkost, akinek a rendező is üzent a film zárójelenetével.

A fesztivál a korábbi hagyományokat követve további három szekcióban kínál filmeket.

Friss sikerfilmek országszerte

A Friss szekció, amely látható lesz a fesztiválba bekapcsolódott pécsi, szegedi és debreceni mozikban is, a legújabb koreai filmeket vonultatja fel úgy, hogy az újdonság mellett a koreai film alakuló irányaira is fókuszál. Ebben a szekcióban, és csak a fesztivál ideje alatt lesz látható Lee Won-tae idei bombasikere, A gengszter, a zsaru és az ördög akciófilm is, melynek amerikai változatát már készítik is, ugyanazzal a koreai főszereplővel, Don Lee-vel.

Múltfeldolgozás a moziban

A Fókusz szekció minden évben egy speciális témára összpontosít. Idén Magyarország és Dél-Korea 1989-es diplomáciai kapcsolatfelvételének apropóján Dél-Korea elmúlt 30 évét feldolgozó filmjeiből szemléz. A blokkban szerepel JK Youn epikus melodrámája, az Óda édesapámhoz című alkotása, amely a koreai háború idejétől napjainkig követi egy család életét. Az 1987: amikor eljön a nap a nyolcvanas évek katonai rezsimjét mutatja be, és summázását adja mindazon körülményeknek, amelyek az első demokratikus elnökválasztáshoz vezettek Dél-Koreában. A tavalyi bankügyi thriller, az Államcsőd pedig az 1997-es pénzügyi válságot dolgozza fel a Gyújtogatókból ismert Yoo Ah-in és Vincent Cassel főszereplésével.

Kim Dzsongil kedvenc (elrabolt) rendezője az Art+Cinemában

Az Extra szekció a filmtörténeti érdekességek, független- és művészfilmek blokkja, amely a koreai film 100. születésnapja alkalmából a koreai filmtörténet kiemelkedő alkotóinak filmjeiből nyújt válogatást. A filmvetítések előtt Vincze Teréz, az ELTE Filmtudomány Tanszékének adjunktusa rövid felvezetőket tart.

A válogatás legkorábbi filmje az 1960-as A cseléd, Kim Ki-young rendező alkotása, amit a szakértők a valaha készült három legfontosabb koreai film közé sorolnak. A másik történeti klasszikus a szekcióban Shin Sang-ok Cshunhjang című alkotása, a dél-koreai filmgyártás első színes, szélesvásznú produkciója. Érdekesség, hogy Shin Sang-ok az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongil kedvenc rendezője volt, így az 1970-es években el is raboltatta őt és feleségét (a Cshunhjang főszerepét is alakító Choi Eun-hee-t), hogy Észak-Koreában rendezzen filmeket.

A blokkban szerepel még a Gyújtogatókat jegyző Lee Chang-dong egy hazánkban hivatalosan nem forgalmazott filmje, az Oázis, valamint Im Kwon-taek 2014-es drámája, az Újrakezdés is, mely nagyon különleges hangulatú filmnek ígérkezik.

Filmes szakmai nap az ELTE-n

1919. október 27-én mutatták be Szöulban az első Koreában készült mozgóképet – ekkortól számítjuk a koreai film születését. A 100. évforduló alkalmából az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudomány Tanszékén egynapos nemzetközi szimpózium kerül megrendezésre 2019. október 30-án.  Az eseményen a koreai film külföldi és magyar kutatói tartanak előadásokat a koreai filmről, valamint a Koreai Filmarchívum munkatársa ismerteti a filmarchívum tevékenységét, végül a nap programját a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum munkatársának részvételével egy kerekasztal-beszélgetés zárja az archívumi munka szerepéről a filmkincs ápolásában.

Idén első alkalommal zárófilm és közönségdíj is lesz. A filmek a szegedi Belvárosi Moziban, a debreceni Apolló Moziban, a pécsi Apolló Moziban, Budapesten pedig a Corvin Moziban, a Sugár Moziban és az Art+Cinemában lesznek láthatóak. A jegyek ára egységesen 600 Ft.

12. Koreai Filmfesztivál, 2019. október 25–31.

Részletes műsor és információ a fesztiválról: koreaifilm.hu
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés