bezár
 

film

2019. 10. 25.
Velünk élő múlt és hajszolt jövőképek – Magyar filmek a Verzión
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Velünk élő múlt és hajszolt jövőképek – Magyar filmek a Verzión A 16. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 11 magyar dokumentumfilmet vetít november 12. és 17. között. Ebből hét a Magyar panoráma szekcióban látható, két alkotás versenyez a Diák- és Elsőfilmes versenyben, és lesz fiatal úszókról szóló, valamint médiahekk témájú dokumentumfilm is.

Magyar Panoráma szekció

Szabó Réka Locarnóban díjazott filmje, A létezés eufóriája az Auscwhitz-Birkenauból húszévesen egyedül hazatérő Fahidi Éva történetét meséli el. Hetven évvel később, kilencven évesen felkérést kap egy táncszínházi előadásra, amely a múltjából építkezne – és gondolkodás nélkül igent mond.

A magyar-ausztrál Hegedűs Péter filmjének főhőse, Lili 1956-ban elmenekült Magyarországról, hátrahagyva kétéves kislányát, és ezt a traumát évtizedek óta magában hordozza. Kisebbik lánya most útnak indul, hogy felderítse a titkokat, és újra egyesítse a családot.

Lili

Hegedűs Péter: Lili

Dér András és Muhi Klára filmje, A szabadság bolond körei a ‘60-as és ‘70-es években legendás és ellentmondásos intapusztai pszichiátriai intézet történetét meséli el. Az ország első elkerítetlen munkaterápiás intézetének falai között művészek és "rendszerellenes" arisztokraták egymás mellett éltek a pszichiátriai betegekkel.

Takács Mária A Mandák Ház lelkésze című portréjában bemutatja, hogyan próbál helytállni minden fronton Bolba Márta, a budapesti 8. kerület evangélikus lelkésze: közössége elesettjeiért küzd, sokszínű gyülekezetét vezeti, és munkájához keres szövetségeseket.

Varga Ágota A fegyházlelkész című filmjének főhőse egy fáradhatatlan plébános, aki azokon igyekszik segíteni, akikről a társadalom már lemondott.

Bogdán Árpád egy maffiatagból lett bokszedző és tanítványának kapcsolatát járja körül Gettó Balboa című filmjében. Az edző azoktól a hibáktól igyekszik megóvni tanítványát, amelyeket ő maga elkövetett.

Gettó Balboa

Bogdán Árpád: Gettó Balboa

A Budapesti Száztagú Cigányzenekar mindennapjaiba pillanthatunk bele Halász Glória filmjében. Az Alla Zingara a zenekar következő moszkvai koncertjére való több hónapos felkészülés folyamatát mutatja meg.

A Magyar panoráma szekció programját Báron György filmesztéta állította össze.

 

Diák- és Elsőfilmes versenyprogram

Az SZFE-n végzett Bartha Máté kisfilmje, a Szél viszi a tizenéves Vivienről szól, aki bekapcsolódik egy katonai ifjúsági szervezet életébe, és ott együttérző, bajtársi közösségre talál.

Jonathan Hunter Szabad Egyetem címmel forgatott CEU-s diákok egy csoportjáról, akik elszántan kiállnak az oktatás szabadságáért, és nem hajlandóak beletörődni abba, hogy egyetemüket elüldözzék az országból.

 

Így növünk fel szekció

A Vonal felett című filmben egy tökéletességre törekvő anya mindkét lányát profi úszónak neveli. Nagy Mária Anikó alkotása fölveti a kérdést, vajon kinek az álmát hajszolják valójában.

 

A 4. hatalmi ág szekció

Kresalek Dávid 2004-es Hackni című filmjének témája ma is aktuális. Feltárja a médiahekkelés jelenségét, miközben pillanatképet nyújt a kétezres évek eleji, fiatal közép-európai demokráciáról és a sajtó állapotáról.

 

A filmek alkotói a 16. Verzió vendégei lesznek, a vetítések után lehet nekik kérdéseket föltenni.

A fesztiválon vetített magyar filmek közül a nézők szavazata alapján dől el, melyik kapja a 100.000 Ft-os támogatással járó magyar Közönségdíjat.

A 16. Verzió Filmfesztivál díjátadó eseménye november 16-án, szombat este lesz a budapesti Toldi Moziban.

A díjnyertes filmeket november 17-én, vasárnap délután ismét levetítik.

Forrás: Verzió

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés