bezár
 

színház

2019. 10. 21.
A rosszul őrzött lány ismét az Erkel Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A rosszul őrzött lány ismét az Erkel Színházban Október 26-tól ismét látható lesz A rosszul őrzött lány című balettkomédia az Erkel Színházban. A darab több mint hét év után tér vissza a Magyar Nemzeti Balett reperoárjára. A 18. századi falusi idillt megidéző, Frederick Ashton által koreografált produkció október 26. és november 3. között kilenc alkalommal lesz látható, méghozzá hármas szereposztásban.

A rosszul őrzött lány az egyik legrégibb, ma is repertoáron lévő balett. Az eredeti művet 1798-ben, a francia forradalom előastéjén mutatták be a Bordeaux-i Nagyszínházban Jean Daubreval koreográfiájára. A 19. század folyamán Dauberval tanítványai Európa-szerte betanították, így jutott el a darab először 1838-ban a Pesti Magyar Színházba is.

Szkéné színház

A balett Colas és Lise aratáskor játszódó szerelmi történetét követi végig. A pár boldogságát Lise édesanyja, Simone anyó igyekszik megakadályozni, ő ugyanis lányát a gazdag Thomas gazda fiához, Alainhez szeretné férjhez adni. A vidám történetet életre keltő koreográfiában fontos szerep jut a játékot kifejező pantomimnek. A ház körüli és mezőn végzett munkák ugyancsak játékos módon kelnek életre. A táncosok által megelevenített állatok között pedig egy igazi ló is színpadra lép. A darab híres jelenetei közé tartozik a szalagos csoporttánc, a lovacskás pas de deux, a bamba Alain virtuóz produkciói vagy Simone anyó groteszk fapapucsos tánca.

A most látható, Frederick Ashton által a londoni Royal Balett számára 1960-ban készített koreográfia 1971-ben, Seregi László betanításában szerepelt először a Magyar Állami Operaház műsorán. A művet 2010-ben mutatta be a Magyar Nemzeti Balett az eredeti, Ashton-féle jelmezekkel és díszletekkel. Ez alkalommal Jean-Christophe Leasage betanító és színpadra állító balettmester mellett Aradi Mária, Dózsa Imre, Pongor Ildikó, Radina Dace és Rujsz Edit útmutatásai mentén sajátították el a koreográfiát az együttes művészei.

A hármas szereposztásban Lise-t Melnik Tatiana, Balaban Cristina és Felméry Lili, Colas-t Balázsi Gergő Ármin, Leblanc Gergely és Timofeev Dmitry, míg Alain szerepét Rónai András, Taravillo Mahillo Carlos és Lagunov Ievgen táncolja. Simone anyót Majoros Balázs, Kovtun Maksym és Szegő András, Thomas gazdát Radziush Mikalai, Kekalo Iurii és Bajári Levente formálja meg. Az Opera Zenekart az előadásokon Yannis Pouspourikas és Tóth Sámuel vezényli.

HIRDETÉS

banner


A rosszul őrzött lány október 26-án és 27-én két-két alkalommal, majd október 30-án, 31-én, november 1-én, továbbá november 3-án két alkalommal látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Haláltól születésig Haláltól születésig
Requiem otthon: Mozart gyászmiséje Castellucci rendezésében
Knut Hamsun Éhség című regényének adaptációja a Trafóban, Nagy Péter István rendezésében
Interjú Veress Annával a német és a magyar színházi rendszer különbségeiről és hasonlóságairól, a dramaturgok pozíciójáról, alkotótársakról
A Cipolla Collectiva Home Dancing című projektjéről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Az énekes katalizátor Az énekes katalizátor
Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről
Kettős interjú a Békeidő rendezőjével, Hajdu Szabolccsal és a film egyik meghatározó szereplőjével, Wrochna Fannival
The Lazys: Tropical Hazards (2018)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés