bezár
 

irodalom

2019. 10. 29.
Átadták a Herczeg Ferenc- és a Trefort Ágoston-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a Herczeg Ferenc- és a Trefort Ágoston-díjakat Bán Mór, Kocsis István és Szalay Károly kapta elsőként a kiemelkedő történeti irodalmi tevékenység elismerésére alapított Herczeg Ferenc-díjat; az oktatás érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő szakmai tevékenységért adományozott Trefort Ágoston-díjban nyolcan részesültek a kedden Budapesten tartott ünnepségen.

Az idén alapított irodalmi díjat Bán Mór író, újságíró, a Kecskeméti Televízió ügyvezető főszerkesztője, Kocsis István író, drámaíró, a Magyar Televízió munkatársa, valamint Szalay Károly író, a Magyar Televízió munkatársa, a Lyukasóra folyóirat főszerkesztője Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkártól vette át.

Kásler Miklós az ünnepségen elmondta, az irodalmi díj névadója, Herczeg Ferenc a két világháború közötti Magyarország talán legismertebb és legnagyobb hatású írója volt. Minden gondolatában és érzésében magyar író volt, műveit a kárpát-medencei ezer évre visszanyúló magyar kultúra, hagyományok és a kereszténység jellemezte. Ezt akarta megőrizni és továbbadni a későbbi generációknak - mutatott rá a miniszter.

Kiemelte: Herczeg Ferenc volt az az író, aki a trianoni békediktátum tragikumának teljes átélése mellett pontosan látta annak történelmi következményeit, lehetséges hatásait, és ezért mindig arra törekedett, hogy erősítse, megteremtse a magyar összetartozás gondolatát.

HIRDETÉS

banner

Ezt nem csak írófejedelemként, hanem meghatározó közéleti szereplőkét, a korszak ismert és elismert újságírójaként, a Petőfi Társaság elnökeként, valamint a Magyar Tudományos Akadémia társelnökeként tette - jegyezte meg Kásler Miklós.

Kitért arra is, hogy Herczeg Ferencet 1925-ben irodalmi Nobel-díjra jelölték és megkapta a Corvin-

Trefort Ágoston-díjban részesült Barta Judit, a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Középiskola nevelési igazgató-helyettese, Elek Noémi Andrea, a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola intézményvezetője, Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója, Pallos János, a Tatabányai Szakképzési Centrum nyugalmazott intézményvezetője, Varsányiné Varga Irén Erzsébet, az Érdi Szakképzési Centrum Kiskunlacházi Szakképző Iskola tanára, Veress Attiláné, a Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, Nyírő Zsuzsanna, az Európai Iskolák szakfelügyelője, valamint Péter Sándor, a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanára.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Az élőknek sem könnyű Az élőknek sem könnyű
Han Kang: Nemes teremtmények, Jelenkor, 2018.
Gellért András: Befalazott csőgörény


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés