bezár
 

film

2019. 11. 09.
Ingyenesen nézhető online a Havanna, csak oda
A Kubában játszódó dokumentumfilmet a tévés és mozibemutatója után tették az interneten elérhetővé az alkotók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három év és számtalan telt házas vetítés után online is elérhető a Havanna, csak oda. Akinek moziban nem sikerült elkapni, az most otthon is bármikor pótolhatja Breier Ádám dokumentumfilmjét.

Elsőre talán a rum és a veterán autók, tánc és szivarfüst jut eszünkbe, ha Kubára gondolunk, a Havanna, csak oda ugyanakkor nem a romantikus képzeteinket húzza alá, hanem egy merőben ellentétes arcát mutatja be az országnak.

Breier Ádám - Havanna, csak oda

Breier Ádám: Havanna, csak oda

Irén, Ágnes és Zsuzsa a ’60-es években, jóval a rendszerváltás előtt vándoroltak ki férjeikkel Kubába, idealistán és szerelmesen, tele nagy tervekkel. A három nő egész életében a szocialista berendezkedésű országban próbált boldogulni, Irén és Ágnes egyetemi tanárként dolgozik, Zsuzsa pedig masszőr. Ami közös a három női sorsban, hogy mára mindnyájan magányosan élnek, különváltak férjeiktől, gyermekeik pedig – magyar útlevelüknek köszönhetően – Amerikában és Nyugat-Európában telepedtek le.

Breier Ádám 52 perces dokumentumfilmje rendkívül érzékenyen enged bepillantást a három nő megható történetébe, miközben szeretettel, finom iróniával és humorral mutatja be szereplőit, és a változások küszöbén álló Havannát, ahol az emberek banánon, rizsen, babon és cukron élnek, a wifi elvétve működik, és esélyed sincs boldogulni, ha nincs legalább egy külföldi rokonod, vagy nem seftelsz autóalkatrészekkel. Az amerikai embargo és a venezuelai válság okozta gazdasági nehézségek miatt szinte mindenki elhagyta az országot, akinek erre lehetősége kínálkozott. Irén, Ágnes és Zsuzsa azonban maradtak, és mesélnek nekünk.

Az alkotók köszönik, hogy ennyien megnézték és ennyien szerették a filmet a mozikban és tévében, ezért most ingyenes elérhetővé teszik, a beágyazott videóra kattintva kétszer vagy ezen a linken megtekinthető.

Forrás: Havanna, csak oda/Facebook

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés