bezár
 

színház

2019. 10. 31.
A jég és Vlagyimir Szorokin is Drezdába látogat
Proton Színház Németországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jég és Vlagyimir Szorokin is Drezdába látogat November 1-jén a drezdai HELLERAUban lesz a Proton Színház A jég című előadásának németországi bemutatója. Az ünnepi alkalomból a regény írója, Vlagyimir Szorokin is Drezdába érkezik, hogy eredeti nyelven, azaz oroszul olvasson fel a 2003-ban megjelent könyvéből.

„Szorokin A jég című regénye alapmű. Azt állítja, hogy minden ideológia tud egyszerre pozitív és negatív lenni, attól függően, hogy ki használja, kinek a tulajdonában van. Ez egy tökéletes metafora minden politikai irányzatot illetően, de akár a vallásra és annak működésére is. Egy olyan metafora, mint Richard Wagner gyűrűje.”nyilatkozta Mundruczó Kornél, az előadás rendezője.

Szkéné színház

A HELLERAUban 2019. október 24. – november 2. között rendezik meg a 89/19 – Vorher/Nachher (Előtte/Utána) fesztivált, mely a berlini fal leomlása óta eltelt időszakot, azon belül is a múltfeldolgozás, a jelen analízise és a jövővízió témáit vizsgálja művészeti szempontból egy társadalmi átalakulások és átrendeződések sújtotta korban. A jég november 1-jén és 2-án lesz látható.

Az idén 10 éves Proton Színház nem először szerepel a HELLERAU műsorán: jártak már itt a Nehéz istennek lenni (2011), a Demencia (2014), a Látszatélet (2016) és a Winterreise (2018) előadásokkal, azonban az új igazgató, Carena Schlewitt vezetése alatt ez lesz az első vendégszereplésük.

A jég műfaját illetően egy paranoia-thriller. Egy 23.000 főt számláló titkos társaság irányítja a világot. Ez egy abszolút aktuális és kortárs téma. (...) Napjainkban eluralkodott a paranoia, a populizmus és a manipuláció a világban, de nem szabad félnünk, illetve megfélemlíteni hagyni magunkat. (...) A jég legfontosabb mondata is ez: NE FÉLJ!”mondja Mundruczó Kornél.

Vlagyimir Szorokin regényéből készült színdarab 2006-ban a Krétakör és a Trafó együttműködésében jött létre, 2008-tól 2013-ig a Nemzeti Színház tartotta műsoron telt házak előtt és hosszú várólistákkal. 2013-ban a Mundruczó Kornél és Büki Dóra alapította Proton Színház vette szárnyai alá a produkciót, amely részben új, részben az eredeti szereposztásban van műsoron: Bánki Gergely, Katona László, Kiss Diána Magdolna, Kovács Krisztián, László G. Attila, Mészáros Piroska, Monori Lili, Rába Roland, Scherer Péter, Szemenyei János, Terhes Sándor, Tóth Orsi és Zsótér Sándor.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon
színház

Zemlényi Attila és kabai lóránt darabja Miskolcon
Horváth Florencia és Karádi Gergő Valójában senki című zenés irodalmi, színházi estje

Más művészeti ágakról

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés