bezár
 

irodalom

2019. 11. 02.
Diálogos: spanyol-magyar irodalmi találkozások estje
A spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői: Elvira Lindo és Ugron Zsolna estje az Urániában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Diálogos: spanyol-magyar irodalmi találkozások estje A Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások november 6-i estjén az Urániában a spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői közül a Manolito-könyvekkel hazánkban is népszerű Elvira Lindo és Ugron Zsolna beszélget az irodalom női aspektusáról. 

A Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások november 6-i estjén az Urániában a spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői közül a Manolito-könyvekkel hazánkban is népszerű Elvira Lindo és Ugron Zsolna beszélget az irodalom női aspektusáról.

November 6-án a Manolito-könyvekkel Magyaroroszágon is ismert Elvire Lindo valamint az erdélyi arisztokrata környezetben játszódó regényeivel szintén sikert arató,Ugron Zsolna írónő lesz a Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások című beszélgetéssorozat vendége.

Elvire Lindo rádiós és televíziós bemondóként, színésznőként és forgatókönyíróként kezdte a pályáját. 1994-ben megjelent Pápaszemes Manolito (Manolito Gafotas) című regénye meglepő sikert aratott, és számos folytatása született, amelyek magyarul is megjelentek. Manolito, a madridi kisfiú, akiről a történetek szólnak, a klasszikus gyermekirodalom hősévé vált, köszönhetően Lindo irodalmi stílusának, humorának és finom társadalomkritikájának. Felnőtteknek írt regényei közül a Csak egy szóval mondd (Una palabra tuya) jelent meg magyarul, amelyet színpadra is átdolgoztak.

Ugron Zsolna ősi erdélyi főnemesi család leszármazottja, aki tizenegy éves kora óta Budapesten él. Jogot végzett, de a televíziózásban illetve kommunikációs tanácsadóként kezdett dolgozni. Úrilányok Erdélyben című regénye 2010-ben jelent meg, s hónapokig vezette a magyar sikerlistákat. Az önéletrajzi ihletésű könyv egy budapesti újságírónőről szól, aki az erdélyi arisztokrácia visszatelepülő fiatal tagjairól készít riportsorozatot az újjáéledő, romos kastélyokban, és eközben hazatalál Erdélybe. Sikeresek lettek az erdélyi nagyasszonyokról, Szilágyi Erzsébetről és Báthory Annáról írt történelmi regényei, a Hollóasszony, valamint az Erdélyi menyegző és A nádor asszonyai is. Nagyok címmel népszerű portréinterjú-sorozatot vezet a Duna Televízióban.

Diálogos sorozatban a spanyol és a magyar irodalom élvonala ad egymásnak találkozót az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vendégek írónők, akik rendhagyó sztárpárokként, kötetlen hangulatban beszélgetnek a kortárs irodalom égető kérdéseiről minden hónap első szerdáján. A szerzőket Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora kérdezi. Az esemény a budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében valósul meg.

A beszélgetések nyelve magyar és spanyol, szinkrontolmácsolás biztosított.

Az előadássorozat következő szerzőpárosának, Szécsi Noéminek és Rosa Montenerónak az estje december 4-én lesz látható az Uránia Filmszínházban.  

További részletek az esemény Facebook-oldalán találhatóak. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés