bezár
 

art&design

2019. 11. 08.
New Disorder
Kis Róka Csaba legbátrabb és legkíméletlenebb kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
New Disorder Kis Róka Csaba New Disorder címet viselő önálló kiállításán a közönség a művész legújabb képeivel találkozhat az Art Quarter Budapest kiállítóterében 2019. november 16. és 2020. január 5. között.

Kis Róka az elmúlt évek során radikálisan kilépett azok közül az alapvetően ábrázoló, figuratív és narratív festészeti keretek közül, amik művészetét a diplomázása óta meghatározták. Az új festmények szinte teljesen levedlették azt a vizuálist, ami ironikus, vagy még inkább szarkasztikus tükröt tartott az újkori európai figurális festészeti tradíciónak. Az alkotó új képei már a XXI. század ösztönös gesztusfestészetének lehetőségeit kutatják.

Kis Róka Csabának az AQB-ben rendezett kiállítása lesz az első olyan nagyobb léptékű bemutatkozása, ahol azok a változások mélységében nyomon követhetőek lesznek, amik 2014-es Weltschmerz és 2016-os Terjedő Bomlás c. kiállításain még éppenhogy csak elkezdődtek festményein. Kis Róka mára szinte teljes mértékben átadta vásznait festészeti ösztöneinek, felhagyott a tudatos komponálás szinte minden ismert fajtájával. Ugyan új művein néhol még „egyensúlyozásra” használ absztrakt geometrikus háttereket, de aztán azokat is zárójelbe, vagy idézőjelbe teszi, ahogyan mutálódó önarcképeit is. Képeinek nincs sem novellisztikus, sem morális narratívája, tanulsága és teljesen felszívódik róluk minden kompozíciós keretszerkezet is. Festményeinek világa bár számottevően megváltozott, cseppet sem lett derűsebb, sőt még húsbamarkolóbb, mint bármikor korábban. Ez annak is köszönhető, hogy az ironikus narratíva látszat-bizonyosságai és a humor morális világítótornyai is eltűnnek a képeiről, és átadták a helyüket az alakok teljes bomlásának és felszámolásának. Kis Róka Csaba minden festészeti bizonyosságot megszüntet új festményein, a New Disorder pedig a művész eddigi legbátrabb és legkíméletlenebb kiállítása.

A kiállítás 2019. november 16. és 2020. január 5. között látogatható ingyenesen az aqb Project Space-ben (1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.).

Megnyitó: 2019. november 16. szombat 18:00

A kiállítást megnyitja: Szabó T. Anna

A kiállítás 2019. november 17. - 2020. január 5. között látogatható.

Kurátor: Fenyvesi Áron

A megnyitó facebook-eseménye itt található.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés