bezár
 

irodalom

2019. 11. 10.
Spanyolország a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Spanyolország a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Spanyolország lesz a díszvendég az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A fesztivált 2020. április 23. és 26. között tartják a Millenárison. A díszvendég-író a Nobel-díjas alkotó, Szvetlana Alekszijevics lesz.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Spanyol Nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel együttműködve hozza el Spanyolország irodalmának legjavát a könyvfesztiválra.

A fesztivál díszvendége Szvetlana Alekszijevics lesz, aki napjaink irodalmának nemzetközileg elismert, Nobel-díjas alkotója, az Európa Könyvkiadó és a Helikon Kiadó szerzője. 2020. április 23-án, a könyvfesztivál pódiumbeszélgetéssel egybekötött megnyitóján a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Gál Katalin adja át majd Szvetlana Alekszijevicsnek a Budapest Nagydíjat.

Dokumentarista műveiben a 20. századi szovjet történelem olyan traumatikus eseményeit dolgozza fel, mint a második világháború, az afganisztáni háború, a Szovjetunió felbomlása vagy a csernobili atomkatasztrófa. Aprólékos kutatómunka, valamint túlélők és szemtanúk százaival folytatott beszélgetések alapján Az utópia hangjai címen írta meg ötkötetes regényciklusát, melynek az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent darabjai: Utolsó tanúk; Fiúk cinkkoporsóban; Csernobili ima; Elhordott múltjaink. A ciklus első darabja, A háború nem asszonyi dolog új fordításban és teljes terjedelmében a Helikon Kiadónál jelent meg Nők a tűzvonalban címmel. A 2020-as könyvfesztiválig az életműsorozat új, egységes kiadásban kerül a könyvesboltokba.

Napjainkban az Örkény Színházban látható egyik leghíresebb drámája, a Second Hand.

Kép és információ forrása: MKKE. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés