bezár
 

irodalom

2019. 11. 12.
Ábécé-sorakozó – Kányádi Sándor és az erdélyi gyermekirodalom
November 18-án és 19-én a PIMben Kányádi Sándor és az erdélyi gyermekirodalom előadássorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ábécé-sorakozó – Kányádi Sándor és az erdélyi gyermekirodalom fél évszázada címmel szervez irodalomtörténeti konferenciát és minifesztet a Fiatal Írók Szövetsége 2019. november 18-19-én.

Az esemény címben jelölt kettőssége abban áll, hogy egyrészt irodalomtörténeti és műelemző előadások formájában igyekszik felmérni Kányádi Sándor (akinek 2019-ben születése kilencvenedik évfordulóját ünnepeljük) gyermekirodalmi működését, másrészt szélesebb olvasóközönség számára is láthatóvá és érzékelhetővé tenni azt a (gyermek)irodalmi kontextust, amiben – mások mellett – Kányádi Sándor művei megjelentek.

A rendezvény első napjának előadásai Kányádi Sándor műveit vonják diszkurzív térbe. Az Ábécé-sorakozó második napjának előadásai és kerekasztal-beszélgetése pedig egy öt évtizedes időskála emblematikus erdélyi gyerekkönyveit (vagy ezek egyes verseit, meséit) veszik számba (például Szilágyi Domokos, Hervay Gizella, Kovács András Ferenc, László Noémi, Fekete Vince, Máté Angi, Szabó Róbert Csaba, Zágoni Balázs).

A konferencia célja: az egyéni teljesítmények regisztrálása mellett az utóbbi évtizedek gyermekirodalmi szemléletváltásainak, a gyermekirodalomhoz társított elvárás- és felülírás-horizontoknak a vizsgálata, valamint az erdélyi gyerekirodalom hazai tudományos és közoktatási diskurzusba való integrációjának elősegítése. A tanácskozás kiegészül olyan programelemekkel (Kányádi versdélután az Itt és Most Társulattal, Kányádi interaktív iskolai óra Gregus László mesemondóval, beszélgetés Szabó Róbert Csabával, kerekasztal-beszélgetés az erdélyi gyerekkönyvek vizuális arculatairól), amelyek által az Ábécé-sorakozó vonzóvá válhat mind a pedagógusok, könyvtárosok, mind a szülők és a gyermekek számára is. A két napos tanácskozás a „macht ninchts mondta / halottak napja van” – Közelítések Kányádi Sándor Halottak napja Bécsben című tanulmánykötet bemutatójával zárul.

A rendezvény keretein belül előad Gorove Eszter, Jakab Villő Hanga, Mészáros Márton, Miklya Zsolt, Móré Tünde, Orosz Annabella, Pataki Viktor, Petres Csizmadia Gabriella, Rálik Alexandra, Révész Emese, Sárkány Tímea, Szekeres Nikoletta, Varga Betti, Várnai Zsuzsa, Végh Balázs Béla és Zólya Andrea Csilla.

A helyszínt a Petőfi Irodalmi Múzeum biztosítja.  A rendezvény támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia.

További információk az esemény Facebook-oldalán találhatóak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bodor Ádám – Sinistra körzet
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
irodalom

Beleolvasó egy alternatív Trianonba Beleolvasó egy alternatív Trianonba
Nézzünk bizakodva a múltba! című novelláskötettel jelentkezik a Cser Kiadó

Más művészeti ágakról

Interjú Jancsó Dávid vágóval karrierválasztásról, a vágó megítéléséről és a tudatosság szerepéről
Maria Sødahl: Remény
színház

Shakespeare járvány idején Shakespeare járvány idején
Gyulai Shakespeare Fesztivál 2020
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés