bezár
 

art&design

2019. 11. 17.
Hundertwasser Bécsben, magyarul
Már magyar tárlatvezetéssel is látogatható a bécsi Hundertwasser-kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hundertwasser Bécsben, magyarul Az osztrák művész, építész Friedensreich Hundertwasser /1928-2000/ életműve Bécsben, nem messze a városközponttól található az általa tervezett, messziről is felismerhető Kunst Haus Wien épületében. Érdemes felkeresni Bécs első „zöldmúzeumát”, ahol mostantól magyar nyelvű tárlatvezetés – audio guide – is várja a látogatókat.

Az épület egyedi látványt nyújt fekete-fehér homlokzatával, szabálytalan ablakkiosztásával és az emeletekről kinyúló facsemetékkel. „A ház a harmadik bőr, hagyni kell, hogy növekedjen, hogy megjelenjen benne a kreativitás, jelezve azt, hogy emberek lakják és helyet kell adni benne növényeknek is” - vallotta Hundertwasser. „Mindenkiben ott él a gyermek, aki eredendő világában gyökerezik, álmai révén. A házaimmal sok ember gyerekkori álmát próbáltam megjeleníteni, ezt az „eredendőt” láthatóvá tenni.”

A Hundertwasser Múzeum anyaga két emeleten mutatja be a művész festményeit, nyomtatott grafikáit, fali kárpitjait és épület terveit, mind a félreismerhetetlen hundertwasseri alkotójegyeket hordozza magán, csakúgy, mint a beltér egyenetlen padlózata vagy meg-megjelenő, majd eltűnő mozaikjai. A múzeum számos terében, a máshol megszokottaktól eltérően, növényzet is helyet kapott.

A kiállításon mostantól négy nyelven – angol, német, francia és magyar nyelven – bérelhető audio guide vezeti végig a látogatókat. A magyar nyelvű fordítást Szabad Júlia készítette, a szöveg narrátora Bordi András. 

A múzeumban emellett egymást érik a nemzetközi kortárs fotókiállítások, illetve a környezetvédelmet, ökológiai, urbanisztikai és társadalmi kérdéseket tárgyaló tárlatok és projektek.

Bővebb információ a múzeum honlapján található.

Kép forrása: kunsthauswien.com

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
Egy pozitív példa: Cered

Más művészeti ágakról

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés