bezár
 

irodalom

2019. 11. 20.
A Prae folyóirat új száma a Kis Présházban – lapbemutató
2019. november 22., 19:30, Kis Présház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péntek este lesz a bemutatója a Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat új számának, melynek centrumában a betegség témája áll. A Kis Présházban zajló eseményen a lapszám szerzői beszélnek a betegség irodalmi reprezentációiról és kultúratudományi aspektusairól, felolvasnak a folyóirat szerzői.

Az irodalom történetét jószerével végigköveti a betegségek története. Az irodalmat minden időben foglalkoztatta a betegség, a test (el)romlásának, valamint megjavításának, gyógyításának témája, a világirodalom és természetesen a magyar literatúra tele a bajok, nyavalyák, nyűgök, súlyos kórok és lefolyásuk, továbbá kezelésük bemutatásával, leírásával, de szellemi-lelki feldolgozásával, a korporális valóság interpretációjával és megértésével is.

Ezzel párhuzamosan ugyanilyen fokozott érdeklődés kíséri a gyógyászat, illetőleg az orvostudomány fejlődését, a testi-lelki betegségek kúrálásának mind korszerűbb módszereit. A vonatkozó tudományos technológiák megismerése és értelmezése, a test gyógyításában és megjavításában játszott szerepük konkrét és szellemi hatásai ennek megfelelően nem kizárólag a medicina diszciplináris mezején jelentkeznek igen meghatározó módon, hanem a humán, valamint a kultúratudományokban.

Az est folyamán a Prae főszerkesztője, L. Varga Péter beszélget a lapszám tudományos blokkjának szerzőivel: Pótó Júliával, aki a röntgentechnológia korai kulturális interpretációiról írt tanulmányt, valamint Bartal Máriával, aki a betegség artikulációjáról ír, a kortárs magyar költészetben.

Felolvas Gerevich András, Németh Gábor Dávid és Simon Bettina. Helyszín a Prae-közösség új kávézója, a Kis Présház (Bartók Béla út 44.). Mindenkit szeretettel várunk!

A Prae borítóját tervezi: Bihari Eszter

Prae 2019/1

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A börzsönyi tisztástól az Óvóhelyig A börzsönyi tisztástól az Óvóhelyig
A Kóspallagi Írótanya bemutatkozása
(il dolce két férfihangra)
irodalom

Lebontani belső határainkat Lebontani belső határainkat
Retrospektív: a Szépírók XV. Fesztiváljának Szomszédság című beszélgetése a PIM-ben
Izsó Zita és Vörös Anna zenés irodalmi estje

Más művészeti ágakról

színház

A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége
Ön/kritikusan a kritikáról beszélgetés a Három Hollóban 2020. január 14-én
NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.
színház

Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal? Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal?
Katona József Bánk bánja a Kamrában
Deep Purple, Monster Truck, 2019.12.09., Budapest Aréna


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés