bezár
 

irodalom

2019. 11. 20.
A Prae folyóirat új száma a Kis Présházban – lapbemutató
2019. november 22., 19:30, Kis Présház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péntek este lesz a bemutatója a Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat új számának, melynek centrumában a betegség témája áll. A Kis Présházban zajló eseményen a lapszám szerzői beszélnek a betegség irodalmi reprezentációiról és kultúratudományi aspektusairól, felolvasnak a folyóirat szerzői.

Az irodalom történetét jószerével végigköveti a betegségek története. Az irodalmat minden időben foglalkoztatta a betegség, a test (el)romlásának, valamint megjavításának, gyógyításának témája, a világirodalom és természetesen a magyar literatúra tele a bajok, nyavalyák, nyűgök, súlyos kórok és lefolyásuk, továbbá kezelésük bemutatásával, leírásával, de szellemi-lelki feldolgozásával, a korporális valóság interpretációjával és megértésével is.

Ezzel párhuzamosan ugyanilyen fokozott érdeklődés kíséri a gyógyászat, illetőleg az orvostudomány fejlődését, a testi-lelki betegségek kúrálásának mind korszerűbb módszereit. A vonatkozó tudományos technológiák megismerése és értelmezése, a test gyógyításában és megjavításában játszott szerepük konkrét és szellemi hatásai ennek megfelelően nem kizárólag a medicina diszciplináris mezején jelentkeznek igen meghatározó módon, hanem a humán, valamint a kultúratudományokban.

Az est folyamán a Prae főszerkesztője, L. Varga Péter beszélget a lapszám tudományos blokkjának szerzőivel: Pótó Júliával, aki a röntgentechnológia korai kulturális interpretációiról írt tanulmányt, valamint Bartal Máriával, aki a betegség artikulációjáról ír, a kortárs magyar költészetben.

Felolvas Gerevich András, Németh Gábor Dávid és Simon Bettina. Helyszín a Prae-közösség új kávézója, a Kis Présház (Bartók Béla út 44.). Mindenkit szeretettel várunk!

A Prae borítóját tervezi: Bihari Eszter

Prae 2019/1

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
irodalom

Kidobni a metafizikát Kidobni a metafizikát
Kritika Purosz Leonidasz „Egy férfi sosem hagyja félbe” című kötetéről (Magvető, 2019)
irodalom

Az idő mélyebb és felszínesebb nyomai Az idő mélyebb és felszínesebb nyomai
Bartis Attila: Az eltűnt idő nyoma, Magvető, 2019.
irodalom

Huszonegyedik #11 Huszonegyedik #11
Történetmondás 2.0 - Játéktudomány és transzmedialitás

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
Bogdán Árpád Gettó Balboa című filmje a 16. Verzió filmfesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés