bezár
 

art&design

2019. 11. 21.
Több mint 25 millió forintért kelt el egy Fabergé-készlet a BÁV árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint 25 millió forintért kelt el egy Fabergé-készlet a BÁV árverésén Több mint 25 millió forintért kelt el egy Fabergé-kiöntőgarnitúra a BÁV őszi aukcióján, amelyen Gulácsy Lajos Romantikus tája mellett Munkácsy Mihály egyik tanulmánya is magas áron cserélt gazdát.

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint Peter Carl Fabergé francia származású orosz ékszerész akkor vált híressé, amikor III. Sándor cár egy különleges húsvéti ékszerdobozt rendelt tőle 1885-ben. A világhírű tojások mellett azonban ékszerek és használati tárgyak is kikerültek a Fabergé-műhelyből. Ilyen volt többek között az az 1900 körül készült kiöntőkészlet is, amely a BÁV őszi árverésén 25,2 millió forintért kel el. Az aranyozott ezüstkannát, cukortartót és tejkiöntőt hagyományos orosz stílusú rekeszzománc technikával készült virágmotívumok díszítik.

Ezzel a magas árral kétségkívül ez a Fabergé-kiöntőgarnitúra lett az idei szezon legdrágább műtárgya. A hazai műtárgypiacon eddig csak a Zsolnay-kerámiák tudtak ilyen magas eladási árat elérni. A rekorder Zsolnay Miklós saját használatra készült kandallója, amely 26,4 millió forintért került a pécsi Gyugyi Gyűjteménybe a BÁV 2016-os árverésén - idézi a tájékoztató Kovács Ádámot, a BÁV kereskedelmi igazgatóját. Gádor István, a modern magyar kerámia megalapítójának hagyatékából új életműrekordot ért el 1,44 milliós eladási árral a művész szobrászi gyökereiből táplálkozó nagyméretű térplasztikája, míg a Picassót idéző, halakkal díszített art deco padlóváza 1,32 millió forintért kelt el. Gádor további alkotásai is jelentős áremelkedések mellett cseréltek gazdát, és ugyancsak életműrekordot ért el Gorka Lívia Maghasadás című alkotása, amelynek árát 1,8 millió forintnál ütötték le.

Mint írják, a porcelánoknál most először kerültek modern Zsolnay-kerámiák árverésre. Török János nagyméretű házaspárja 2 millió forintért, a Nagy Márta által 2002-ben tervezett Áradás pedig 1,3 millió forintért cserélt gazdát. A kétnapos árverésen, a megszokott módon, a festmények hozták a legnagyobb leütéseket. A legdrágábban Gulácsy Lajos Romantikus tája kelt el 45,6 millió forintért. Munkácsy Mihály egyik legismertebb alkotásához, a Zálogházhoz készült tanulmánya 33,6 millió forintért cserélt gazdát, míg Mészöly Géza híres félbevágott festményének egyik felét 21,6 millió forintért árverezték el. A Gádor István hagyatékból származó Pekáry István-festmények is jól szerepeltek az árverésen, közülük a Vasárnap című alkotás 9 millió forintért talált új gazdára.

Az árverésen a legnagyobb áremelkedést egy 1870 körül készült magyar királyi testőrkard érte el, amely tízszeres áron, 1,5 millió forintért kelt el, de élénk licitharc mellett talált új gazdára egy német tacskót ábrázoló kisplasztika is, amely 80 ezer forintról indulva majdnem tízszeres áron, 780 ezer forintért kelt el. A műtárgyak közül egy 12 személyes ezüst evőeszközkészletet 3,1 millió forintért, míg egy több mint háromkarátos briliánssal ékített szolitergyűrűt 2,6 millió forintért árvereztek el - írták a tájékoztatóban.

A kép forrása: www.bav.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés