bezár
 

film

2019. 12. 06.
Szabadság a periférián
Magyar és német filmek járják körül a témát Berlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miben áll a társadalom peremére szorult, elutasított és magára hagyott ember szabadsága? Segíti-e a szabadság a kiszolgáltatottakat? Mit jelent a személyes és a politikai szabadság? Ezeket a kérdéseket járja körül a Collegium Hungaricum Berlin és a berlini Brotfabrik mozi a határnyitás előtt és után készült, ritkán vászonra kerülő filmalkotások segítségével.

A kétnapos vetítéssorozat első estéjén, december 5-én a Brotfabrik mozi mutat be egy régi és egy új magyar filmet, december 6-án pedig a Collegium Hungaricum Berlin vetít német alkotásokat.

Az 1989 előtt időszakot női filmesek korai munkái képviselik. Mészáros Márta 1968-ban forgatta első nagyjátékfilmjét, az Eltávozott napot, a népszerű énekesnő, Kovács Kati főszereplésével. A film egy árvaházban felnőtt gyári munkáslány történetét mutatja be, aki egy nap úgy dönt, hogy meglátogatja édesanyját. A filmet sokan az Örökbefogadás előfutárjaként tartják számon, amelyért Mészáros Márta 1975-ben, a Berlinale történetében először, női rendezőként elnyerte az Arany Medvét.

Eltávozott nap

Mészáros Márta: Eltávozott nap

Angelika Andrees és Petra Tschörtner 1978-ban forgatott Heim (Otthon) című filmjének nyilvános bemutatójára csak 22 évvel a forgatási munkálatok befejezése után, 1990-ben kerülhetett sor.  A dokumentumfilmet eredetileg Roland Gräf P.S. című játékfilmjéhez szánták kísérőfilmnek, a DEFA filmstúdió vezetősége azonban a nevelőotthon lakóinak egyes megszólalásai miatt nem engedélyezte bemutatását.

Bollók Csaba: Iszka utazása

Bollók Csaba: Iszka utazása

Az 1989 utáni időszakból a fenti alkotásokkal témájukban rokon, de a rendszerváltás után készült filmek kerülnek bemutatásra. Számos hazai és nemzetközi elismerést kapott Bollók Csaba Iszka utazása című filmje 2007-ből, melynek tizenkét éves főhőse alkoholista szüleivel él Európa peremvidékén. Laurentia Genske és Robin Humboldt Am Kölnberg című 2014-es dokumentumfilmje egy hírhedt kölni lakótelep négy nehéz sorsú lakójának életét követi két éven keresztül.

A vetítésekre a határnyitás 30. évfordulója alkalmából, a „30 éve szabadon” emlékév keretében kerül sor.

Forrás: Collegium Hungaricum Berlin

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Noah Baumbach: Házassági történet
J.J. Abrams: Skywalker kora

Más művészeti ágakról

Interjú Nyáry Lucával
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
színház

Hoztam is, meg nem is Hoztam is, meg nem is
Szeretett vezérünk őspremier a Szkéné Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés