bezár
 

színház

2019. 12. 05.
Magasan a legjobb
Beszélgetés ifj. Simet László artistával a Kis Présházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ifj. Simet László artistaművésszel Pál Dániel Levente beszélget december 5-én, 17 órakor a Kis Présházban (Bartók Béla út 44.), többek között arról, hogy milyen volt a 20. században és milyen a 21. században artistának lenni. Meg arról is, hogy milyen út vezet odáig, hogy valakiből a világ egyik legjobbja legyen, jelentse ez a Cirque du Soleil előadásaiban való főszerepet, vagy a londoni paralimpia záróünnepségén egy drótkötélen motorozást, vagy a budapesti Nagykörút fölött százezer ember szeme láttára egy skywalkot.

„… az volt a legelső skywalkom, 1997 szeptemberében. Akkor már régóta kacérkodtam a skywalkkal. Minden artista a Grand Canyon fölött vagy hasonló helyeken szeretne átmenni, nekem a Nagykörút adatott meg elsőre.Ez a különleges fellépés egy szombati napra esett, amikor egy napra el tudtam jönni a Tivoliból, így apu szerelte fel a drótkötelet, én csak a fellépés előtt három-négy órával láttam, miután hazarepültem. Meg kellett várni az este 8 órát, hogy áramtalanítsák a villamosvezetékeket és lezárják a forgalmat, akkor tudtuk az utolsó pillanatban kihúzni őket. Életemben nem csináltam még ilyet, és ki sem próbálhattam előtte. Lenéztem, és mindenhogy éreztem magam, csak jól nem, de mivel már húsz éve artista voltam, tudtam, hogy képes vagyok rá. Két fényszórót tettek fel, szerintem légvédelmi reflektorok lehettek, ilyen erős lámpákkal előtte sosem volt dolgom. Az egyiket, amelyik mögöttem világított, leárnyékoltam a testemmel, így nem láttam magam előtt semmit, az alulról érkező fény pedig csak a drót alsó felét világította meg, és szinte megvakított, de azért átmentem százezer ember szeme láttára. Ez a Szent István körút és a Visegrádi utca sarkánál volt. A Nyugati pályaudvar és a Margithíd közötti szakaszon egy tűt nem lehetett leejteni, még a felüljárón is emberek voltak. Sose láttam még ekkora tömeget. Ahogy középen megálltam, és csináltam egy komplementet, egy semmivel össze nem hasonlítható morajlást hallottam, mikor annyi ember egyszerre felszisszent, az valami csodálatos hang volt! Ezt hallottam a londoni stadionban is, amikor észrevettek a nézők.”

Szkéné színház

ifj. Simet László húszévesen csatlakozott szülei magasdrót-egyensúlyozó számához, 1978-tól velük lépett fel a világ legnevesebb cirkuszaiban. 1989-től drótkötélen motorozik, majd 1995-től a halálkerék is színesíti produkcióját. Legújabb száma az Astronauts címet viseli, ami a halálkerék és a magasdrót kombinációja. Tizenhárom éve visszatérő szereplő a Cirque du Soleil műsoraiban, ahol főszerepet is játszott. Skywalkkal lépett fel a 2012-es londoni olimpia és a paralimpia záróünnepségén. Tehetségét számos szakmai díjjal jutalmazták, többek között Hortobágyi Károly-díjjal, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, e mellett számos nemzetközi cirkuszfesztiválon aratott sikert.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A szánalom és részvét világjárványa A szánalom és részvét világjárványa
Színház a karanténból: Kovács Dominik – Kovács Viktor: Cifra palota
Interjú Tompa Gáborral a különböző országokban szerzett tapasztalatairól, az oktatás és intézményvezetés örömeiről és nehézségeiről
Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről
Interjú Marsalkó Eszterrel Skóciáról, sokszínű színházi tevékenységeiről, aktuális lehetőségekről

Más művészeti ágakról

építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
Tomek Ducki: Életvonal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés