bezár
 

színház

2019. 12. 05.
Magasan a legjobb
Beszélgetés ifj. Simet László artistával a Kis Présházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ifj. Simet László artistaművésszel Pál Dániel Levente beszélget december 5-én, 17 órakor a Kis Présházban (Bartók Béla út 44.), többek között arról, hogy milyen volt a 20. században és milyen a 21. században artistának lenni. Meg arról is, hogy milyen út vezet odáig, hogy valakiből a világ egyik legjobbja legyen, jelentse ez a Cirque du Soleil előadásaiban való főszerepet, vagy a londoni paralimpia záróünnepségén egy drótkötélen motorozást, vagy a budapesti Nagykörút fölött százezer ember szeme láttára egy skywalkot.

„… az volt a legelső skywalkom, 1997 szeptemberében. Akkor már régóta kacérkodtam a skywalkkal. Minden artista a Grand Canyon fölött vagy hasonló helyeken szeretne átmenni, nekem a Nagykörút adatott meg elsőre.Ez a különleges fellépés egy szombati napra esett, amikor egy napra el tudtam jönni a Tivoliból, így apu szerelte fel a drótkötelet, én csak a fellépés előtt három-négy órával láttam, miután hazarepültem. Meg kellett várni az este 8 órát, hogy áramtalanítsák a villamosvezetékeket és lezárják a forgalmat, akkor tudtuk az utolsó pillanatban kihúzni őket. Életemben nem csináltam még ilyet, és ki sem próbálhattam előtte. Lenéztem, és mindenhogy éreztem magam, csak jól nem, de mivel már húsz éve artista voltam, tudtam, hogy képes vagyok rá. Két fényszórót tettek fel, szerintem légvédelmi reflektorok lehettek, ilyen erős lámpákkal előtte sosem volt dolgom. Az egyiket, amelyik mögöttem világított, leárnyékoltam a testemmel, így nem láttam magam előtt semmit, az alulról érkező fény pedig csak a drót alsó felét világította meg, és szinte megvakított, de azért átmentem százezer ember szeme láttára. Ez a Szent István körút és a Visegrádi utca sarkánál volt. A Nyugati pályaudvar és a Margithíd közötti szakaszon egy tűt nem lehetett leejteni, még a felüljárón is emberek voltak. Sose láttam még ekkora tömeget. Ahogy középen megálltam, és csináltam egy komplementet, egy semmivel össze nem hasonlítható morajlást hallottam, mikor annyi ember egyszerre felszisszent, az valami csodálatos hang volt! Ezt hallottam a londoni stadionban is, amikor észrevettek a nézők.”

Szkéné színház

ifj. Simet László húszévesen csatlakozott szülei magasdrót-egyensúlyozó számához, 1978-tól velük lépett fel a világ legnevesebb cirkuszaiban. 1989-től drótkötélen motorozik, majd 1995-től a halálkerék is színesíti produkcióját. Legújabb száma az Astronauts címet viseli, ami a halálkerék és a magasdrót kombinációja. Tizenhárom éve visszatérő szereplő a Cirque du Soleil műsoraiban, ahol főszerepet is játszott. Skywalkkal lépett fel a 2012-es londoni olimpia és a paralimpia záróünnepségén. Tehetségét számos szakmai díjjal jutalmazták, többek között Hortobágyi Károly-díjjal, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, e mellett számos nemzetközi cirkuszfesztiválon aratott sikert.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal? Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal?
Katona József Bánk bánja a Kamrában
színház

Én akarok lenni a legjobb gyerek a világon! Én akarok lenni a legjobb gyerek a világon!
Egy méhkaptár traumatikus hétköznapjainak krónikája – A méhek istene a Kolibri Pincében
A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
színház

8in1 élmény 8in1 élmény
Textúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
(Utóhang egy kerekasztal-beszélgetéshez)
Tom Hooper: Macskák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés